Povești cu zîne și dinți

Ziceam de prostălăul care a făcut el reportaj despre casele pe jumătate făcute ale maramureșenilor, dar nu și despre oameni.

Nu se știe cum de ajung ăia să aibă bani de case. Magie. A venit zîna măseluță și le–a dat un căruț cu lingouri de platină pentru dinții schimbați ai puradeilor.

De fapt, așa lucrează presa. Presa aia pe care o absorb cu nesaț prin toți porii 20+ de milioane de papagali. Ei cică se informează. Cu povești cu zîne.

Munca necalificată sau puțin calificată este grea. Este obositoare. Și, cel mai rău, se lasă cu consecințe pentru întreaga viață. Probleme ale căror singură consolare este o moarte cu 10–20 de ani mai rapidă decît speranța calculată de viață. Dacă ești religios, asta este o perspectivă superbă: vine creatorul să te ia și să te ducă într–un loc unde e mîncare din belșug. Și unde, toți fiind suflete, nu există suferința din viața fizică. Mișto, nu?

Și, pentru o poveste cu zîne, mulți își rup dinții, curul sau altceva. Căci nu toți s–au ajuns cu prezenta nemaipomenitul fotoreporter de ocazie. De ocazie, adică prin mica publicitate: are păduchi, pute, dar dacă vrei fotoreporter ăsta este cel mai ieftin pe care îl poți găsi. Din satele alea au plecat unii care s–au integrat. Puțini. Pentru că apucăturile române sînt greu de părăsit. Apoi au fost cei care s–au ajuns și au folosit banii pentru a impresiona pe plan local. Succes garantat. Mereu se găsesc orășeni proști care să vrea să îi pozeze averea. Cum el trăiește în altă parte, îi mai zic vecinii sau socru–su’ ăl’ bătrîn de unul venit vara trecută, destul pentru a face 10 prin telefonul fără fir.

Restul au avut scrupule sau nu au picat pe combinația bună. Poate sînt mai bine decît acasă, dar nu au destul cît să își ridice casă de neam prost. Și mai sînt și cei care au ajuns mai rău decît acasă. Mai mulți decît cei cu case mari. Dar mai puțini dezirabili. Ăsta nu e vis. Existența lor e mai aproape de un coșmar.

Reclame

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: