Istorie sau jeg?

Cică un netot a făcut un pseudo–reportaj despre maramureșenii (parcă era localizat) care se duc să muncească în străinătate.

Reportajul nu a prezentat nici un om. A prezentat niște scene rituale. A prezentat niște case nefinalizate. Și a prezentat ocazional niște clișee precis localizate în mintea română.

Este atît de greu să faci reportaje sau povești despre altceva decît oameni! Pentru că oamenii, consumatorii, au probleme să relaționeze cu altceva decît povestiri umane.

Am întîlnit papagali care să încerce să demonstreze ceea ce cred ei cu tărie. O casă părăsită, pe jumătate doborîtă de vreme: vai–vai ce istorie! Pentru unii înseamnă jeg, degradare. Pentru cîțiva casa acea reprezintă o ancoră spre trecut: casa de peste drum de blocul părintesc, conacul abandonat pe lîngă care trecea cu oile și unde, romantic, se pișa. Ocazional genera o afirmație dadaistă și mai făcea și un caca în salonul boierului. După cum scriam în ultimele articole, asta, făcut la 20 de ani după evacuarea boierului de către Securitate, este un act de opoziție în contra sistemului. Doar gîndul la ceea ce ar fi pățit acum 30 de ani pentru o astfel de tentativă este destul. Deși am mari dubii că ar fi în stare de astfel de gînduri elaborate fără să i le citească un altul de undeva.

Casa părăsită și degradată, pe cînd era nouă nu genera nimănui amintiri. Nu semănă cu nimic. Dar fiecare cărămidă căzută este o suprafață unde imaginația privitorului poate completa. Poate nici așa nu ar fi fost de ajuns. Dar poate și casa din amintire nu era într–o stare prea bună. Adaugă și modul în care lucrează memoria și să vezi romanța samovarului între Casa Bunicii și Casa Scînteii.

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: