Palate și palate

Aberațiile minții slab educate

Palatele țigănești. Vai, vai! Ce rușine! Bine, că au avut ce mînca mulți muncitori români care lucrează la depozitele de materiale de construcții, asta este o problemă pe care o vom ignora complet. Dar ce urîte! Ce de prost gust! Ce neplăcute!

Palatul Sturdza. Unul. E multe. Ăla din buricu’ tîrgului în Bucureșci. Ăla ce are? E frumos. A arhitectural. E deosebit. De ce? Pentru că unii trebuiau să se tîrască pe pămînt cerșind și celălalt este un fluture avut care se înalță în rarefiatele gaze ale stratosferei?

Ce urît cînd unul este un lingău față de superiori și o javră față de subalterni! Dar, ia te uită! Fiecare este la fel. Banii lui Sturdza au cumpărat moșii. Moșiile i–au dat un venit anual, o rentă. Și, cu renta, a venit și respectabilitatea.

Pentru că aici, cu cît e renta mai mare decît salariul în perioada dată, cu atît respectul este mai mare și fruntea este mai jos. Dar, asta nu se aplică la români, nu–i așa? Cîți critică pe nu–ș care, lider politic, cu ardoare aș spune chiar. Dar cînd îl văd se pun în rînd la lins papucul. Nu am auzit să își fi luat nici unul palme cînd se dădea jos din mașină. Nu am auzit ca mașina respectivă să aibă dungi făcute cu cheia sau faruri sparte. Și, o dată ieșit din decor, românul redevine balaur și comentează.

Așa că, eu găsesc nenumărate asemănări între palatele boierești de secol 19 și palatele țigănești de sfîrșit de secol 20. Iar polarizarea ăla bun – ăla rău mi se pare doar încă o probă a neînțelegerii generalizate a lumii înconjurătoare.

Anunțuri

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: