Neagu Djuvara

Neagu Djuvara vine dintr–o deja lungă linie de pseudo–istorici. Hașdeu, Xenopol, Iorga. Toți aceștia sînt foarte asemănători cu lăutarii. Îi pui banul pe frunte, sau pe țambal, și acesta generează o odă cu nașii și nuntașii. Diferența izvorăște din ambiție. Lăutarii sînt niște țigani, pe cînd ăștia au toți povestiri bine ticluite cu istoria lor boierească. Care neapărat se pierde în negura timpurilor și nu în beciul pușcăriei. Și anatema să fie de cei care calomniază așa un boier luminat!

Despre tehnica asasinatului politic practicată din cele mai vechi timpuri pe granițele dintre imperii, Djuvara, om fin, identifică legionarii ca fiind autorii. Bine, el a fost în gașcă cu ei. Dar regimurile politice ulterioare au zis că aceia sînt răi. Și nu are un biet vierme nevoie de investigații. Dacă publicul crede că e așa, atunci așa e. Ce zice Neagu lăutaru?

Asta este marea învinuire care se aduce legionarilor: au introdus în moravurile politice românești ceva ce nu făcea parte din tradiția noastră

Serios? Copilul spălătoresei devine nobil. Și gîndește bine, pentru că este nobil. Și este plăcut mai multor regimuri, deci așa e cum zice el.

Dar cum se face că în jurul lui Vlad Țepeș, cunoscut personaj de circ, tați, unchi, frați și veri, toți ajung domnitori? Unii pentru mai puțin de 3 ani. Pe vremea cînd nu se punea problema de mandate. Și mai toți se identifică prin numele Vlad. Oare de viață lungă? Ce zice Neagu, era maică–sa plătită bine? Oare fugeau ăia de pe tron că s–au căcat destul și să mai vină și altul să umple vistieria intelectuală a țării? Au nu era ca să își salveze curul pe carele vroiau să îl mai puie măcar o dată pe tron? Și de ce mureau? Conspirație otomană? Sau că se căsăpeau cum clanurile mafiote de azi ar avea o jenă?

Istoria pare să fie o curvă. Și ce naște din curvă, pule mănîncă, sau așa ceva.

Etichetat , , ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: