Arsenie Boca

Arsenie Boca e mai în ton cu imaginea promovată de creștini. El nu este obez ca ăilanți chinuiți de post negru. Și nu are imaginea de Baphomet a lui Nicu Iorga cu chelie și urechi clăpăuge. Dar hagiografia lui este prima–ntîi. Face teologia la Sibiu. Și primește bursă să meargă la Arte la București. Dar cică asistă și la cursurile de medicină. Asta înseamnă ce? Că nu avea televizor în camera de cămîn? Nu. Scribii încearcă să insinueze că ar fi fost un fel de demidoctor. Nu era. Dar poate ne putem duce cu mintea la Lecția de Anatomie. La fel și el de pictor!

După ’45 începe perioada de aur. Este arestat. Nu se știe de ce. Este eliberat în două săptămîni. «Pentru că nu i s–a găsit nici o vină.» Au? În ’48 pentru că îi ajută doar cu hrană pe luptătorii anti–comuniști. Nu scrie legionari, doamne ferește! Dar poate că chiar era creștin și aceia erau cei persecutați. Nu neg. Nu știu. Dar stai să vezi. Pentru ce își ia bătaie la secție? Pentru că era popular cu enoriașii! Vezi canonul sfințesc? Nu pentru a spune cui și unde lăsa hrană. Așa că mitropolitul îl mută în afara zonei de scandal. Și pe bună dreptate pentru că ar fi urmat să fie ridicat tot mai des și pentru simpla bănuială.

În ’50 ia un an de canal. Și este eliberat de patriarhul Justinian. Ăla comunist. Ăla corupt. Care le–a stricat afacerea cu biserici noi. Urmează arestări. Inclusiv pe motive contabile. Deși autorul popular are nevoie de multe multe arestări și de cît mai mult timp în închisoare, nu se intră în detalii. Evident, toate erau nedrepte. Și dacă erau nedrepte toate erau politice. Și dacă erau politice erau direcționate în contra bisericii ortodoxe. Oare Florian Pittiș care a refuzat să se tundă a fost blocat să mai apară la televizor din cauza unei epifanii a șefului securității București cum că acesta va deveni mason și era o lovitură de imagine adusă masonilor din toată lumea?!?

În ’59 se închid multe mănăstiri. Nu toate, deși biserica are tot interesul să crezi că toate. În cazul lui Arsenie Boca, scriitorul anonim, scrie că uite că asta e dovadă că au avut ceva personal cu el căci îi închid mănăstirea.

Și lucrurile se accelerează. I se interzice să mai «slujească ca preot». Adică îl răspopesc? Cine? Are securitatea dreptul? Și dacă e biserica, nu e parte din canon? Adică tot prostul trebuie să facă ascultare de biserică, dar aici este pe nedrept? Și ce se face? În 1998, la 9 ani după moarte se revine asupra deciziei. Cine? De ce? În baza căror motive? Cui îi ajută dacă un mort de 9 ani poate să facă liturghia sau nu. De fapt, ar fi chiar spectaculos. Ar bate la Box Office orice Dracula Land! Arsenie Boca, mort de 20 de ani cădelnițind cu cor de legionari morți în anii ’60. Cumva mi se pare improbabil.

Și canonul continuă. Arsenie Boca are două licențe: arte și teologie. Și nu i se permite decît muncitor pictor bisericesc. Pardon? Alții cu licențe pe bune și aveau probleme similare. Și pictor bisericesc nu este ceea ce făcea? Nu era că ce frumos pictează? Dar chestia cu canonul în lumea asta pentru lumea ailantă? Și artă frate! 16 ani la o biserică. Sună a sinecură.

Ca și Mircea Eliade cu al său «secolul 21 va fi religios sau nu va fi deloc» și Arsenie Boca proorocește că la mănăstirea unde a cerut să–l îngroape o să fie loc de pelerinaj. Dacă a devenit loc de pelerinaj, ceea ce s–a și întîmplat, atunci a fost profet înainte văzător. Dacă nu, atunci nimeni nu își va aminti. Cam toți sfinții bisericii sînt așa. Cei care au văzut că o să fie rău și cei care au văzut că o să fie rău, dar s–a întîmplat peste un secol, deci e și mai mare văzător.

Anunțuri
Etichetat , ,

2 gânduri despre „Arsenie Boca

  1. Danel Onaca spune:

    Formula cu „secolul 21…” nu e cumva din Malraux?

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: