Alexandru Averescu

La școală am învățat despre drama românilor din principate în timpul primului război mondial. Dilema era o țeapă. Oamenii aceia au fost omorîți de cîini de teapa lui Nicolae Iorga care au instigat la intrarea în război. O Românie neutră ar fi adăpostit refugiați și nu ar fi participat la uciderea altor oameni sau la uciderea propriilor oameni. Dar aia era o invenție pentru copii care nu știu cu ce se mănîncă lumea pentru a ilustra răutatea austro–ungarilor. Alexandru Averescu este povestea pe bune. Nu romanța propagandistică de incitare la ură etnică. Alexandru Averescu a fost educat la seminarul ortodox. Și de acolo a învățat cu se poartă un ortodox cu ceilați oameni. Apoi a încercat să fie inginer. Dar între să învețe pentru examene și să facă pe deșteptul ca ofițer de jandarmi, evident că a ales a doua carieră. 1906 îl găsește general. Și 1907 îi oferă o nouă provocare: revoltele țărănești. Mulți soldați refuză să ucidă țărani. Dacă în Statele Unite asta este o dilemă, în țările române utilizarea armatei pentru a distruge opoziția de orice fel este un dat de la duhul sfînt. Așa că Alexandru Averescu consideră că trebuie să îi ucidă pe toți care comentează și să îi pună la vedere ca să nu mai comenteze și alții. Victorie pe toate planurile! A omorît și civili și proprii militari. Dar Stalin era băiat rău și nu păpa tot din blid.

Alexandru Averescu a fost cel care a inginerit o campanie de primă mînă în al doilea război al balcanilor. Armata bulgară fiind angajată deja cu Grecia și Sîrbia, vine și ocupă teritoriile Dobrogei de Sud. Tîlhărie. Dar tac–su cum devenise boier de Ismail? Ce naște din pisică, șoareci mănîncă. Cînd s–a pus problema apărării Bucureștiului în primul război mondial a făcut bagajul și a tăiat–o la Iași. Dar ce strateg! A publicat și cărți ca să știi cît de inteligent este!

Averescu este gloriosul comandant de la Mărășești și Mărăști. O victorie politică apreciată de politicienii cu care era în cîrdășie. Mulți morți. Dar cartea de istorie nu mai trage bășinile cu armata mult mai mică. De data asta rezultatele au fost de tot căcatul și armata era mult mai mare decît adversarii. Totuși cu șmecheria dădea pe afară. Din cauza incompetenței crase a lui și a statului lui major trebuie să semneze Pacea de la București. El se arată neînduplecat și lasă pe altul să încaseze lovitura, el ieșind drept pur și de data asta. Numai bun de mareșal peste o armată cam micuță. În total au fost 4 mareșali. Deși nu era nevoie de nici unul.

De apreciat este abilitatea acestui șobolan de tranșee lipsit de scrupule. Ucide țăranii. Ucide pe cei care nu vor să ucidă. Pierde mare parte din țară. Refuză să semneze armistițiul ceea ce însemna alte mii de morți. Și este favoritul țăranilor din 1919! Știe bine biserica de ce are nevoie de o nație care să creadă în tămîie și pîine înmuiată în vin prost.

Averescu, ca fascist, îl trage pe partea lui pe fascinantul A. C. Cuza. Și se aliază cu o organizație cu un nume superb: Garda Conștiinței Naționale. Altă asociație de gorile cu scop de masacrare a unora. Cam toată politica română se rezumă la asta. Deja încep să apreciez mediul politic de azi. Azi, pînă și Partidul România Mare e extremist, dar nu are poliție proprie.

Bine, trei mandate de premier. Și nimic. Dar nimic. Și nu s–a găsit o grenadă pentru curul bășinei în cizme militare de comandă.

Reclame
Etichetat , ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: