Teoctist Toader Arăpașu

Teoctist Toader Arăpașu este un alt trofeu al bisericii. S–a zis că e homosexual și că a participat la vandalizarea de temple mozaice. Dar asta nu se pune. Așa i–a poruncit dumnezeul lui. Se face călugăr. Și e trimis la teologie la București ca să nu se mai plictisească la mănăstire. Și după aia pun–te pe urcat în rang. A fost pînă și un an la Litere la Iași. Dar fără prieteni, e greu unui popă să învețe bine. Față de Bartolomeu Onania care și–a luat licența în teologie la București într–un an, ăsta a avut nevoie de 5 ani. Dar e explicabil: era război. Una e ca biserica să binecuvînteze tunurile și alta este să își sacrifice membrii importanți. Faza cu protecția fustei maicii domnului e pentru proști. Ei nu se duc în zona frontului decît dacă e să recupereze ceva scump să nu fie luat de cineva.

În 1947 sinodul ăla care îl plimba pe Bartolomeu Anania și ascundea marfă legionară consideră că Arăpașu trebuie retrogradat pentru că e prea prosovietic. Și problema l–a urmărit. I s–a propus și lui locul de stat pe diurnă în State, dar americanii nu i–au dat viză. Biserica fiind apolitică a fost și în Marea Adunare Națională pînă la dizolvarea acesteia. Cam asta despre persecuția bisericii la ceaușiști. Bișnițarii ăsta cu cruci mint la fel de rău ca legionarii ca să își tragă mai mult pe spuza lor. Biserica a fost favorizată înainte de 1990, la fel cum este favorizată și după 1990. Singura diferență este limitarea exhibării. Afacerea mergea la fel de bine.

Pe 18 decembrie 1989 Sfîntul Sinod anunță că la Timișoara sînt agenturile străine și trimit telegramă de laudă lui Nicolae Ceaușescu. În ziua în care Ceaușescu o șterge din București și Arăpașu își semnează demisia și o taie la Sinaia. Stațiune. Schi. Bagaboante cu fuste scurte de spovedit. Oameni importanți cu case de vacanță. Trai nene! BOR anunță că a demisionat și atît. Iar cîteva luni mai tîrziu anunță că a fost o retragere strategică din motive de sănătate. Maica domnului l–a salvat. Miracol! Haleluia!

Deci omul este forțat de sfinți să vină să negocieze în forță. Ceea ce și face. Toate școlile din România devin școli religioase. Și popii săraci primesc un al doilea venit. Nu doar salariu pentru că sînt popi sau călugări. Ci și salariu că sînt dascăli de religie!

Alte chestii remarcabile ale lui Arăpașu ar fi pusul banilor bisericii pe Politehnica Iași. Cică pentru a se implica în comunitate. Manuale școlare gratis nu, dacă nu sînt de prozelitism și pentru fanatizarea copiilor. Săli de sport, profesori de sport gratis, materiale sportive? Pula! Echipă de fotbal profesionist. Să fie Moldova mîndră că ia Cupa! Dar mă întreb, de ce are biserica bani? Salariile sînt plătite din impozitele plătite de toți. Restaurările sînt plătite de stat. Noile biserici și o parte din extinderile de mănăstiri sînt prin sponsorizări de la bogătani superstițioși în imbecilitatea lor. Bursele popilor sînt plătite de stat în defavoarea științei. Cărțile religioase sînt plătite de mistici, e drept, nu plătesc cotele de profit ale altor edituri, să zicem Humanitas. De ce are biserica bani? Pentru fete și băieții care vizitează episcopii?

Cea mai drăguță parte este finalul. Omul era bolnav. Ca mai toți bătrînii din România. Și apreciez că s–a dus la spital în România și nu pe la clinici private din Germania și Franța ca ceilalți. Deci boala este canon trimis de la dumnezeu zice popa la predică. Dar biserica știe că nu există dumnezeu. Și zice cartea de catehism, din care li se predă prostie la robinet elevilor prin salarii de la stat, că dacă ești bolnav să chemi preoții bisericii să te ungă cu ulei din tigaie și bine te vei face. Se pare că nici pentru patriarhul pentru care se roagă toată nația de religioși nu a funcționat. Și s–a operat. La o vîrstă la care în România oamenii sînt trimiși să moară acasă.

Și așa de rău i–a persecutat comunismul că la moartea lui Teoctist au venit reprezentanți ai 30 de biserici ortodoxe, au venit și catolicii și exoticii, ba chiar și muftiul islamiștilor a trimis pe cineva. Halal!

Etichetat , ,

2 gânduri despre „Teoctist Toader Arăpașu

  1. Audrey spune:

    Awesome blog post. Really Cool.

  2. Serioja Arpacicu' spune:

    Cea mai tare postare pe care am citit-o vreodata. Plangeam si radeam cu lacrimi. Ar trebui s-o citeasca si cei de la napocanews.ro :))

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: