Bartolomeu Valeriu Anania

Concurența lui Dan Ilie Ciobotea la postul de primat al României a fost Bartolomeu Valeriu Anania.

Domnul Valeriu Onania s–a înscris cît de repede a putut în Mănuchiul de prieteni. Adică pionierii legionarilor. Că să nu credeți că legionarii erau mai prejos decît sovieticii. Apoi Valeriu Anania trece în Frățiile de cruce. Tot organizație legionară. Dar are tupeul să anunțe că la ei nu se făcea politică. Și totuși, prima arestare o are pentru participarea la o înmormîntare legionară. Chiar el recunoaște că nu a ajuns legionar cu drepturi depline pentru că nu avea vîrsta. Dar după aia o dă, ca Andrei Pleșu, că a văzut el reversul medialiei. Omite cum a văzut reversul medaliei căci se pare că a participat la vandalizarea de temple mozaice. Aaa! Și anatema să fie cei care se cacă în biblie. Dar sfinți sînt cei care distrug Tora pentru că e vechiul testament scris cu alfabetul ebraic.

Am rîs de era să mă piș pe mine balivernele moșului. Ce a învățat puiul de legionar la Frăția de cruce?

> că nu am avut de învățat decât lucruri bune: iubire de Dumnezeu, de > neam și de patrie, corectitudine, disciplină în muncă, cultivarea > adevărului, respect pentru avutul public, spirit de sacrificiu.

Corectitudine. Adică ce? Nu a luat niciodată mai mult decît trebuia pentru dat parohia? Că nu dijmuia bănuții cerșiți de popa cu colindu’? Că a plătit la zi ratele pentru dregătoriile primite în biserică?

Disciplină în muncă??? De cînd muncesc popii? Că unde mă întorc popa ăla a ridicat o biserică. Cînd mă uit de aproape sînt alții care au dat banii. Și putoarea a fost ca Nicolae Ceaușescu în vizită de lucru. A păpat mîncarea muncitorilor, dacă nu i se făcuse masă mai bogată că doar venea El, sfîntul El. Și cel mai multă muncă era să taie pamblica la inaugurare. Alții au cărat sacii de ciment. Alții au cărat cărămizile. Alții s–au căcat de frig pe acolo. El era cu soba în brațe și se ruga de se zguduiau ferestrele de la sforăit.

Sau poate că jefuitul tinerilor superstițioși cu căsătoria și botezul și acatistele pentru rudele moarte este și asta o muncă la fel cum muncă zice–se a fi și spartul de seifuri.

Cultivatul adevărului? Ăsta nu a citit în viața lui biblia!

Respect pentru avutul public, asta e simplu. Toate averile bisericii sînt în avutul public. Dar un avut public particular. Adică ei zic că mănăstirea Văratec este monument istoric. Statul, adică toți contribuabilii, chiar și musulmanii, dă bani. Banii de restaurare se duc pe tras gaze la chilie. Apoi cică e bine pentru regiune. Așa că dublăm numărul de chilii. Și tragem un hotel cu restaurant și muncă pe model sclavagist, ca în orice sectă, fie ea creștină sau nu. Și uite așa s–a ajutat regiunea. Cînd călugării fac Disney World cu îngeri toți în zonă o iau în mînă. Cazare la hotelul lor. Mîncare la restaurantul lor. Parcare de autocare la ei în ogradă. Vînzare de miere bio tot la ei. Cărți, icoane și sfeșnice? Tot de la ei. Nimeni nu poate să trăiască lîngă un astfel de mall religios decît dacă acceptă slujbe mici temporare, pînă obțin destui fanatici să lucreze pentru casă și masă. Avutul public!

Iar spiritul de sacrificiu se vede pe el, că era un munte de om. Și de la atîta post și rugăciune se tot umfla. Nu de la mîncare bună.

El cică nu era legionar. Dar în pod la Cernica, el și Teoctist Arăpașu tineau marfă legionară în 1942. Nu era și vre–o prăvălie p–acolo? Dar armele pentru ce erau?

Și e din ce în ce mai mișto. 1942. Termină liceul. Și șmenarul ăsta mai puțin cu educația. Ca toți legionarii el este om de acțiune. El bate, nu își pune problema de ce. Deci riscă să fie trimis pe front. Așa că îl luăm pe fratele de cruce și–l băgăm la mănăstire. Dar doar de ochii lumii. În 1944 e la Cluj, și nu la București unde e mănăstirea lui, și la Conservatorul de Muzică. Uite unde era lăutarul legionar! Și să vezi, nu a terminat nici una. Nu că era loază. Și nici că, vezi Radu Gyr, legionarii nu mai erau la putere să bage frica în profesori. Ci pentru că a făcut răzmeriță naționalistă. Devenită prin osmoză anticomunistă.

Dar doar nu era să meargă în fabrică burtosul cu respect pentru muncă! Stareț la Toplița ete așa! Să aibă și ăsta micu’ un salariu pînă se ridică legiunea.

Și să vezi că s–au găsit destui legionari la teologie. Pentru că în 1944 e la Cluj să se facă medic lăutar. Adică era înscris. Nu scrie nicăieri că frecventa cursurile. Și nici cum reușea el să mai facă o a doua facultate în paralel cu medicina. În 1946 este acolo de agitator legionar în contra maghiarilor. Devine stareț la Toplița, după ce e exmatriculat în 1947. La un an după revoltă? Pe vremea cînd
anticomunist și legionar îți asigura un loc pe riviera de la Aiud? Sau tembelul nu mai trecuse de un an pe la cursuri? Oricum, în 1948 ia licența în teologie. Într–un an face cît alții în mai mulți. Un adevarat Făt Frumos.

Și așa rău îl chinuia regimul comunist că în 1949 este deja inspector patriarhal pentru învățămîntul religios. Adică un nume frumos pentru administrator al mărfurilor legionare din biserici? Apoi asistent universitar, decan de centru misionar, director de bibliotecă. Și e băiatul bun al patriarhului Justinian Marina.

Și totuși, în ’58 îl saltă pentru legionarism și îi dau 25 de ani de muncă silnică. Dar după 6 ani e amnistiat. Și nu a cerut, cum era el corect, să facă și restul de canon pentru Isus și Căpitan? Nu. Grigore Caraza susținea că ar fi fost chiar în comitetele de reeducare. Dar asta numai pentru că un legionar are nevoie de un aport minim de calorii zilnice pentru a da slavă lui dumnezeu.

Și în ’64 e eliberat. Și în ’66 nu au găsit pe altul să trimită să păstorească vitele superstițioase românești care o tăiaseră în State. To’ma în America l–au trimis. Drăguț, nu? Și a călătorit legionărașul nostru, cît n–au făcut–o Căpitanul și Horia Sima împreună. A ajuns pînă în Honolulu prin mila dumnezeului lui. Pe cînd alții se căcau de frig ăsta cunoștea aerul condiționat. Pe cînd era rație la mîncare ăsta nu știa cum să cerșească mai abitir ca să guste și din alea și din alea. A mers pînă în India, Etiopia și Egipt. Și cînd s–a simțit natural în lumea aia și era gata să fugă, l–au chemat înapoi la canon. Bine, la mănăstire nu erau rații. Că într–o țară înapoiată și incultă e plin de superstițioși. Și la mănăstire iau și haleu, nu doar kent pentru preaslavirea domnului. Și i–au dat și premiul pentru dramaturgie de la Uniunea Scriitorilor! Unde era persecutată biserica?

Și așa canon făcu ăsta, că s–a dedicat scrisului. Și scris, el zice că 10 ani de ocnaș, pentru acest Luther al României. Bine, dacă veți avea curiozitatea, veți vedea că traducerile în română ale textelor vin cam la un secol după inovația lui Luther și nu înainte.

Și pentru așa un porc s–a găsit și să se inventeze mitropolie, deși nu era locul lui. Dar pentru el s–a mutat mitropolia de la Sibiu la Cluj.

Și la așe o carieră au curs premiile. Membru de onoare al senatului Universității de medicină. Serios? Ăsta? Doar pentru că s–a înscris pe cînd fenta milităria? Mișto. Asta cam zice ce fel de medicină se face la Cluj. Și la Babeș–Bolyai e în senat. Și niște cetățeni de onoare. Dar dacă un legionar mort, Valeriu Gafencu, poate să fie făcut cetățean de onoare, de ce nu și unul viu?

Și cum se putea altfel? Este ȘI academician!

Și specialist în struguri. Cînd nu ajunge spune că nu ar fi luat. Nu a fost legionar pentru că nu avea vîrsta să fie primit nu că nu participa la întruniri și bătăi. Deci nu ar fi fost. A revenit în România crezînd că îi mai dau un ciolan. Și i–au retras actele. Chiar el zice cu regret că avea anii pentru a cere cetățenia. Atenție! Cetățenia. Nu prostea pe nimeni cu azilul politic. Și l–ar fi trimis înapoi cu primul container pe vapor. Dar dacă tot i–au retras la București actele, atunci el niciodată nu ar fi rămas în State.

Altfel este un mare progresist, ca toți legionarii. El crede că vestul e decadent. Asta pentru papagali. Pentru că el în vest se ducea cu multă plăcere. Este antihomosexuali, deși uită de Teoctist. Comod, nu? Consideră că televiziunea manipulează telespectatorii, ceea ce nu îl oprea să se fîțîie pe la televizor de cîte ori avea ocazia. Nu se bagă în politică, dar semnează pentru demiterea unui președinte. Asta pentru separarea bisericii de stat. El crede că statul este o parte din biserică. Și ăsta, ca și Iustin Pârvu, le înțelege pe astea cu cipul care fură sufletele. Bine, el nu știe cum. Dar i–a spus lui sfînta Maria la ceas de taină, la țigarea de după.

Etichetat , , , , , , ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: