Conon Arămescu-Donici

Conon Arămescu-Donici a fost un popă șmecher. Biserica uită ce i–au oferit germanii. Dar în spiritul păcii a decis că emite după ocuparea Bucureștiului un comunicat prin care cere armatei să se preda.

Culmea este că sînt de părere că era cel mai inteligent gest de retragere din căcatul cu războiul. Poate ar fi fost și mai onorabilă neutralitatea. Dar cu neutralitatea nu ar fi participat la tratativele de pace. Și nu e clar dacă s–ar fi făcut România cu atîtea cadouri teritoriale. Pe de altă parte, măcar ar fi avut o perioadă în care românii nu s–au ridicat cu securea să crape capul vecinului pentru a–i fura micul dejun. Vezi sloganul încrustat în mințile tuturor copiilor de vîrstă școlară: românii nu au participat la nici un război de invazie. Majoritatea mor știind că afirmația asta ar fi adevărată.

Dar totuși. Conon Arămescu-Donici a fost acuzat de anti–românism. Și el a pus coada la spinare. În vreme or fi știut toți ce a luat sfîntu ca să–i trădeze pe ceilalți. Căci nu văd nici în scrierile Bisericii Ortodoxe Române vre–un semn că ar fi făcut–o ca să moară mai puțini. Doar simbolistica bisericii este cu sabia în mînă. Isus însuși, zeul păcii în sloganuri, zice că asta a venit să aducă. Sau poate i–au pus în gură cuvintele astea, așa cum i–au pus virginei în burtă un copil. Arhanghelii sînt cu armură și sabie. Sfîntu Ghe ucide balaurul. Mă rog, cică e o metaforă. Deși pînă la venirea educației sovietice am dubii că elevii nu credeau că e o întîmplare reală, ca cea cu Făt Frumos care omoară balaurul ca să reguleze pe Ileana. Iar poveștile astea sînt băgate în cap și acum copiilor.

Etichetat

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: