Iosif Gheorghian și Ghenadie Petrescu

Iosif Gheorghian este un alt primat de România. El se remarcă prin faptul că a participat la unele cursuri la Sorbona. Adică nu a fost la un curs de la început, pînă la sfîrșit. Nu a luat examenele. Dar era în Paris și între două bordeluri se oprea să ia cafeaua la o facultate.

Ăsta a fost demisionat pentru că se opunea să lase din gheare din puterea bisericii. Adică discursul popii e cu biserica din cer. Să vezi că aia e indestructibilă. Și cum rîd ei de adversari. Dar cînd e să lase din ceva din puterea pămîntească, nu lasă nimic. Oricum, la plecarea urmașului lui, moșu a revenit pe tron. Fiind înființată academia, și–a tras și aici un loc. Bine, ce era ăsta în stare să discute dincolo de cerut pomeni pentru ghiftuit clerul, nu prea îmi dau seama.

Ghenadie Petrescu a fost urmașul lui. A fost cel care a fost prea pofticios de putere ca să își dea seama cu cine se pune. Pentru că la căderea guvernului, soborul de moldoveni l–a judecat pentru cîte în lună și în stele și l–a răspopit. Ca să vină înapoi al lor.

E mișto de văzut și unirea asta a Moldovii cu Valahia s–a făcut. Toți istoricii pun problema doar în jurul legii. Dar să vezi aliniere. Take Ionescu e sudist. Mitropolitul Gheorghian e de la Botoșani. Soborul e moldovinesc. Noul mitropolit e și el sudist. Se schimbă guvernul. Vine Dimitrie A. Sturza, cu terenuri cam o treime de Moldovă. Îl dau afară pe noul mitropolit și îl aduc pe vechiul cu onoruri.

Anunțuri
Etichetat , , ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: