Nifon Rusailă și Calinic Miclescu

Primatele Bisericii Ortodoxe Române au fost multe. Și toate cuvioase. Pentru fiecare în parte s–au scris osanale. Și pentru fiecare s–a găsit de o mică hagiografie. Primul fuse Nifon Rusailă. Din București, pentru București. Rar. Pentru că pe dregătoria asta pun gheara moldovenii și nu mai lasă din colți. Nifon fu un om mîndru. Căutați poza lui. De fapt e un desen. Tras la față de la atîta canon, muncit de suferința poporului, post și rugăciune l–au dus cam pe la 180 de kile la cum stă sutana cu fireturi pe el.

Apoi vine Calinic Miclescu. Popit după moda catolică: unchi–su era mahăr mare și a zis că–i trage sinecură lu’ ăla micu. Atîta vreme cît fetele și băieții au grijă să zică că au fost la spovedanie, e bine! Și așa iubitor de copii era că fondează și o școală pentru copiii țăranilor. Bine. Nu 200. Una. Dar era pîinea lui dumnezeu omul ăsta. Are și portret. Parcă l–au tras din condei cu o burtă mai puțin impozantă ca predecesorul lui, dar să vezi ce plin de medalii este pe hainele scumpe! Și mîndru ca un maior de roșiori! Întocmai cum a zis mîntuitorul lui: bateți, omorîți, dar nu uitați să luati banii!

Și dacă A. I. Cuza fuse abdicat la București, Moldova se îngrijoră amarnic. Adică ei au votat unirea ca să le dea statul case și salarii. Nu ca să ia valahii spuma de pe tort cu al lor prinț străin! Și mitropolitul foc se făcu. Și cum era om cu duhul păcii, ca și Isus a adunat mulți țărani cu bîte și arme ca să producă facerea Iașiului capitală. Și sfînta biserică fu locul de adunare al gorilelor. Dar maica domnului iubește oamenii care se roagă. Și mitropolitul, prin post și rugăciune, se spălă de problema a vreo 150 de morți și răniți. Că ce tribunal avea să condamne omul domnului, acel sfînt Petru pe pămînt?

Și cum mitropolit Miclescu este un om păzit de duhul sfînt, el nu se teme! El moare. Că moare mărturisitor! Și îl pun oamenii la calendar și dumnezeu în grădina raiului, întocmai ca pe musulmanii cu centuri de dinamită. Așa că omul bisericii se puse pe fugă și se ascunse ca un adevărat legionar, încă de dinate să își facă Corneliu Zelea Codreanu prima labă, prin pivnițe. Și cum el era un adevărat creștin care credea în ce predica și în dumnezeul din icoane, el știa că evreii sînt răi și trebuie omorîți. Și ce face el, mărturisitorul și înainte trecătorul ortodoxiei? Se costumează în evreu și se duce să țină taină cu Titu Maiorescu, un mason și el iubitor de sfinți și cele sfinte. Și se predă. Probabil ar fi suferit rău în închisoare, dar noul domnitor dă amnistie pentru mujicii moldovii care au participat la rebeliune. Și de atunci încă 20 de ani s–a canonit cu conștiința încărcată de cîți a omorît. Dar ca popă, treaba lui e să îngroape oamenii. Medicul îi salvează.

Și așa bun a devenit mitropolitul că pentru că i–a dat înapoi Carol accesul la cămările mitropoliei s–a ocupat personal de cazarea noului prinț cînd a fost în vizită de lucru prin Moldova. Și cum spiritul din noul și vechiul testament sînt vii de cîte ori mitropolitul făcea sex, acesta a fost de acord să îi dea toată țara pe mînă. Și cum politica e o curvă și el zice că spovedea multe, se făcu și senator și băgă în buzunar arginții de pe dregătorii. Alte școli? La dracu cu copiii țăranilor! Să învețe carte și să nu mai creadă în curva cu himen elastic? Așa elastic era că pururea fecioară a rămas, la astea normale toate au o limită.

Și Mitropolit Miclescu se puse pe afaceri. A tras de facultate de teologie. Brava națiune! Adică unul învață de rupe să iasă inginer de aeronave. Și altul doar pentru cîntat la nunți și colinde de crăciun și iese cu diplomă la fel de mare. Apoi și–a tras mitropolitul gheșeft cu tipografii. Și muri săracul de la atîta canon la abia 64 de ani împliniți. Noroc că l–au pus cu unchiul în criptă. Să știe și morții care e nepotul.

Etichetat ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: