Cinismul

Cinicii au fost niște filosofi în Grecia antică. Ei nu și–au dat nume. Dar au fost botezați de alții așa. Pentru că trăiau în stradă, nu respectau normele de igienă, ba chiar se și masturbau în stradă cică! li s–a zis că se comportă precum cîinii. În greacă. Pentru că era în Grecia.

Scopul cinicilor era înrudit cu al epicureilor. Hedonismul. Fericirea. Pe bani puțini. Ba chiar disprețuiau banii. Foarte impresionanți. Asceza creștinilor, pînă și denumirea de asceză, vine de la cinici. Dar doar cei mai idioți dintre cinici făceau o asceză asemănătoare cu Vasile zis cel Mare sau Francisc din Assisi. Cinicii și nu dumnezeul palestinian a predat asta. Dar băgată în mitologia creștină asceza și–a pierdut sensul. Și apoi și cinismul.

Larousse marchează corect originea greacă kunismos, dar dă și varianta latină de cynismus. Cică după franțuji ar fi o atitudine care înfruntă uzanțele, care împinge să exprime fără menajamente principii contrare moralei comune.

Ce zice Dex ’98, ăla făcut ca să elibereze Dexul de moravurile comuniste ale unor Iorgu Iordan și alții cu patru clase primare deveniți intelectuali pe linie de partid?

CÍNIC, -Ă, cinici, -ce, adj. 1. (Despre oameni; adesea substantivat) Care dă pe față, cu sânge rece, fapte sau gânduri condamnabile, care calcă, fără sfială, regulile moralei, de conviețuire socială și de bună-cuviință; (despre manifestări ale oamenilor) care trădează, exprimă asemenea atitudini. 2. (În sintagmele) Filozofie cinică = doctrină filozofică din Grecia antică, care nu recunoaște normele sociale existente și propovăduia o viață simplă și reîntoarcerea la natură. Filozof cinic (și substantivat) = adept al filozofiei cinice. – Din fr. cynique, lat. cynicus.

E din franceză! Poate de origine latină. Mișto, nu? Inteligenți românii! Și ce imparțial e Dexul! Un urmaș de la țară, de la Titu Maiorescu. Sînge rece! Fapte condamnabile! Gînduri condamnabile! Ce–s alea? Alea rele! Fără sfială!

Iar cinicii? Niște naturiști. Preferau să moară decît să atingă produse care nu erau bio. Și umblau goi ca să fie siguri că se îmbracă doar în fibră naturală.

Concluzia? Cereți–vă banii înapoi de pe Dexul lor de căcat și cumpărați–vă un profesor de franceză ca să puteți citi Larousse! Academia pulii românești.

Reclame
Etichetat ,

Un gând despre „Cinismul

  1. Ca in general, meseria de ziarist este una dintre cele mai jegoase meserii, asta isi da seama tot omul, dar dintre acestia, cei mai tampiti sunt comentatorii de fotbal – nu tampiti – ci cei mai tampiti dintre tampiti. Vezi exprimarea „travaliu intens la mijlocul terenului”, dar cea mai tare, care e FAULT CINIC. NB si Sarbatori Fericite!

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: