Titu Maiorescu

Nemții au avut un Goethe. Românii l–au avut pe Titu Maiorescu. Al nemților a fost scriitor și politician. Restul decurge din activitatea lui. Al românilor este un căcat. Este un parșiv. Un meschin. Și un corupt. Dar în hagiografii nu se poate umbri așe o personalitate cu niște aspecte minore legate de caracter. Și astfel Titu este academician de meserie ca mai toți. Este avocat. Ca mai toți. Este și critic literar. Dar și eseist și estetician. Opa! Ca al nemților. Dar începe torentul: filosof, politician, scriitor. Pentru români eseist și jurnalist ratat care scrie poezii la labă nu intră în categoria scriitor. De fapt, scriitor poate să fie orice idiot care trimite emailuri, nu? Și Titu nu se poate opri aici! Prim ministru, ministru de interne probabil din experiența de cules șpaga și fondator al Academiei. Și tot nu se oprește torentul. El este chiar și
«personalitate remarcabilă». Și a scos și o teorie
sociologică.

Altfel este aceiași rutină. O corcitură de proastă calitate într–o lume în care toți sînt prinți. O femeie de la Văleni, dar fată de popă și un țaran transilvan se împreunează în Oltenia pentru a da o stea a Moldovei care a strălucit pe firmamentul bucureștean. Mișto, nu? Normal că se excita la Țăran. Acela care crea cu adevărat, nu ca nenorociții de boieri! Nici nu–i chema Maiorescu, ci Trifu. Dar mai contează? Și ăsta micu se pregătea să fie popă. Și o dă în inspector de școale.

De mic a fost pilos. Face școala primară unde e tac–so ofițer. Apoi e dat la gimnaziul fondat de unchi–su, Ion Popazu, și ăla popă. După care pornește isteria diplomelor, o boală atît de tipică românilor care se vor să pară altcineva. Litere, filosofie, drept, orice! De fapt, nu sînt chiar atît de multe. O parte sînt echivalate. Dar par așa multe! Sigur e un om valoros. Bun de ministru de interne, poate.

Dînd dovadă de un înalt standard moral, se căsătorește cu o fată pe care o medita la franceză.

Procuror de Ilfov nu prea rentează așa că se sumețește la grad de profesor la Ieși. Se pare că Iașiul era specializat în acumulat diverși. Prin concurs, evident! Și director de gimnaziu. Și decan la filosofie. Și rector. Și director al școlii normale. Și altele. Fără număr! Fără număr! Calomnia spune că țiganii ar avea legătură. Să moară mă–să lu’ ăla care zice! Românii au boala asta de dinainte să fi apărut țiganii. Țiganii au fost corupți de vecinătatea cu românii. Și ete și elitele. Un simplu copil de răzeș. I s–a urcat la cap că a fost la Viena și Paris. Și acum este pedagog, psiholog, filosof și orice altceva din sfera umanului. Și toate astea cu un teanc de diplome echivalate între ele și o familie cu dor să se ajungă. Și dacă aveați dubii, să reluăm: profesor universitar la 22 de ani, decan și rector la 23, academician la 27 de ani, deputat la 30, ministru la 34. Clar era cult. Și avea și timp să le facă pe toate, inclusiv pe nevastă–sa. Ca dovadă copiii. În masonerie e la fel de tare. În mai puțin de șase luni devine maistru. Gradul 2 și 3 luîndu–le în aceiași zi. Și cînd te gîndești cîtă popime se excită cînd rostește Eminescu. Eminescu era marioneta acestui mason. Ăia care se închină la diavol zic
creștinii.

Și ce îl fute grija pe acest ajuns? «Din 1.000 de căpățâni măsurate a rezultat 1.410 grame greutate mijlocie la bărbat și numai 1.250 la femei». Deci era și anatomist. Bine, era teist dintr–o familie cu relații cu clerul. Nu înțelegea teoria evoluției și nici nu avea nevoie. Ce putem spune este că și p–ăsta l–a ținut dumnezeu, mort la 77 de ani pe vremea aia!

Etichetat , ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: