Gheorghe Cîrțan

Gheorghe Cîrțan este un agent al propagandei românismului. Pe cît de urîți sînt cei ai altor țări, pe atît de iubit este acesta. Pentru că față de scriitori, el chiar făcea ceea ce predica. Față de politicieni, el nu făcea politică. Și, mai important, a fost omul potrivit la locul potrivit.

Cică s–a dus la Roma. Mda. Ce vremuri! A trebuit să treacă un secol pentru a se putea realiza așa o fază. Și, în continuare, trebuie să eviți Iugoslavia sau te pierzi în pașapoarte și taxe de viză.

Și la Roma a executat un ritual destul de masonic. Cică a vărsat la Columna lui Traian pămînt și grîu zis din România. Și, deși a străbătut multă Italie pînă a ajuns la picior în Roma, cumva lumea a fost șocată de el. Ba cică milițianul care l–a găsit ar fi zis că a coborît un dac de pe columnă. Serios? Și cine a notat? Lumea strînsă acolo? Cîrțan care nu pricepea italiană? Memoria genetică? Străinii notează asta doar cu referințe românești. Românii notează asta fără referințe, ceva ca mila mitropoliților români sau Vlad Țepeș care s–a îmbogățit omorînd oameni în chinuri, dar cică nu se mai fura în țară.

Mai degrabă să fi fost de vină Duiliu Zamfirescu. Reprezentantul statului român de cam multișor la birturile romane, care a aflat și l–a și luat pe cioban într–un turneu istoric de demonstare a originilor dace a ruinelor romane. La vremea aia presa română a notat. Presa italiană nu pare să fi remarcat evenimentul epocal în care un vagabond este vîndut drept relicvă istorică.

Anunțuri
Etichetat ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: