Semănătorismul

Alt curent intelijant românesc este semănătorismul. Care se organizează în jurul revistei Semănătorul, evident. Alexandru Vlahuță și George Coșbuc se ocupă cu idilizarea pînă la imbecilizarea tabloului siropos. Brațul politic al mișcării a fost un alt țărănete ajuns: Nicolae Iorga.

Nicu Iorga era atît de valoros încît avea nevoie de liste negre, de cruciade împotriva pornografiei și alcoolului. Ar fi fost frate de cruce cu Corneliu Zelea Codreanu. Dar România Mare era prea mică pentru doi jnapani de talia lor. Așa că unul a trebuit să moară. Ca la bomba atomică, amîndouă părțile au sucombat. Dar au venit sovieticii la conducere. Și aceia aveau nevoie de îngeri și sfinți. Dacă Garda de Fier a fost opozanta sovietelor și legionarii au fost rapizi în schimbarea taberelor și dezicerea de fosta conducere a rămas Iorga de frumos și cult.

Alex Vlahuță este de pișu lumii. Lansează revista. Și ghici ce declamă! Decăderea valorilor române. Să vezi soro! 1901. Independentă din ’77. Unională de puțin dinainte. O nație care nu avea un secol. Și deja decădea teribil. Ceva nu era în regulă în capul lui Vlahuță. Dar mai contează? Și ce propune ăsta? Noi opere în tradițiile vechi ale scrisului român! O nație agrară, analfabetă, de o incultură teribilă și are și o tradiție. Și nu orice tradiție. Ci una veche. Parcă e stîlpul de bază al Bisericii Ortodoxe Române: Tradiția. Adică legea nescrisă. Care poate să fie oricum zice șefu’ pentru că nu e scrisă, nu?

Și dacă tot vorbim de tradiție, revista Semănătorul despre care se predă în școală la Limba Română este o publicație cu care au crescut părinții și părinții părinților părinților. Sau cam așa ceva. Apare în 1901 și ține pînă în 1910! Cînd mă gîndesc la cîți școlari au prins gustul literaturii universale prin această fițuică căcăcioasă. Dar a fost Nicu Iorga asociat cu ei! La asta ce mai zici?

Teza este una foarte inteligentă. Pe măsura participanților. Adică încremenirea în formele consacrate. Pardon? Încremenirea în formele consacrate? Dar formele consacrate nu au fost, la rîndul lor, niște inovații aduse altor forme consacrate și de mult pierdute? Prea mult pentru intelectul limitat al unei învățătoare de română. Prea mult pentru un creier de Vlahuță. Coșbuc nu se pune, că era transilvan și a militat pentru unirea cu România, chiar dacă ar fi fost un abuz.

Interesant este că în epocă fuseseră deja tratate și explicate problemele acestor abstractizări. Dar te pui cu mintea idiotului? Iorga are o dinastie de inițiat, nu are el loc de lecturi filosofice! Secretul care îi scapă proastei de română care predă semănătorismul și opereta siropoasă pînă la greață a acestor literați este că ei nu glorifică țăranii, ci Țăranul. Acesta este Țăranul un creator prin excelență, pe cînd țăranii sînt niște căcăcioși materialiști și bețivi.

Semănătoriștii vor dezbate problema dezrădăcinării de care vor suferi bieții țărani, dacă îi va pune dracu să se ducă la oraș. Bineînțeles, un George Coșbuc poate să șadă bine–mersi la Bucale, la terasă la cafenea și să pape croasante, datoria Țaranului este să stea în găinaț și să se hrănească cu ceapă și mămăligă. Și mai important: să creeze artă pură pe care șmenari ca el să o puie în pagini tipărite pentru gloria nației și umplerea pungilor semănătoriștilor.

Cel mai tare aspect îl găsesc la Nicu Iorga. Un nenorocit pus pe căpătuială, violent antisemit. Crede cu tărie că literatura este propagandistică sau mai bine nu mai e de loc. Poziția lui impune româna cu orice preț «ca să nu mai fim străini la noi acasă». Interesant. Foarte interesant. Cum era cu latinizarea dacilor, confirmată de ghiocul favorit al lui Bogdan Petriceicu Hașdeu? Limba latină s–a păstrat cel mai bine în română cică! E, căca–m–aș.

Etichetat , , , ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: