Nicolae Dumitru Cocea

En. De. Cocea, Nicolae Dumitru Cocea, Nely a fost o surpriză în căutările astea. Numele suna cunoscut. Și atît. Și ca să vezi! En. De. este destul de aproape de ceea ce cred rromânii în cretinismul lor despre propriile staruri de media ca Mihai Eminescu sau, mai știu eu, Radu Gyr.

En. De. își cunoaște ascendența. Tot ce am parcurs ca literari și literați de pe la jumătatea lui 1800 pînă în 2000 sînt niște neica nimeni. Copilul prost al unui țăran prost. Puțini, mult prea puțini, sînt de la oraș. Crescuți cu caca sub pat și pișu la copac, într–o lume superstițioasă în care dumnezeu trebuie să boteze animalul ca să nu se îmbolnăvească în fiecare an, devin culți și deștepți. N. D. Cocea poate să își dovedească ascendența între cîinii ăștia pe o sută de ani. A fost fiu de ofițer ajuns general. Dar l–a interesat și viața ăstora mai amărîți. Unde marii scriitori și poeți ai literaturii române sînt copiii unor vite de prăsilă a căror mare calitate e că uneori sînt fete de popi, adică aveau pe cineva care știa să se iscălească în arborele genealogic, mama lui N. D. Cocea este fată de răzeș, dar și scriitoare publicată.

Față de vitele conformiste comune secolului luminilor române de la aproximativ 1850 pînă spre 1950, N. D. Cocea publică o scriere erotică, pentru care va fi și exmatriculat din liceu. Parcă altfel decît doctoranzii ăștia de doi lei cu care se flutură steagul românismului. Altfel decît un bou care termină dreptul cu teza «Fascismul» cu jumate de sală frați de cruce.

N. D. devine republican. Și față de vitele încălțate ale remarcabilei culturi române, chiar se pot scrie cîteva cuvinte despre activitatea sa la studii în străinătate, dincolo de curvele pe care le–a futut ca student sărac.

În opoziție cu studiile șarlatanului Nicolae Paulescu omise din istoria cultă, lui N. D. i se impută că ar fi scris de 12.000 de morți în represaliile sîngeroase practicate de viitorii mareșali români la 1907. Față de teza că femeia și evreul ar avea un creier mai primitiv decît bărbatul arian, articolul lui este de neierat și de reamintit, uitîndu–se în proces că este unul din puținii culți care au remarcat sălbăticia masacrelor acelor ce vor deveni eroi specializați tot în stivuirea stîrvurilor. Căci din Mărășești, după ce au fost dosite hoiturile victimelor unor Averescu sau Antonescu, a rămas doar «pe aici nu se trece» — slogan militarist furat din Franța.

Etichetat , , , , ,

4 gânduri despre „Nicolae Dumitru Cocea

  1. Daniel Onaca spune:

    Excelente articole! Par menite a se constitui intr-o atât de necesară enciclopedie a (de)mistificarilor pe care si eu intentionam sa o realizez. Felul Dvs de a argumenta insa si nivelul documentarii mă descurajeaza. Felicitări pt postari si sper sa continuati in aceeași maniera.

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: