Oana Orlea și dumnezeul patriarhiei române

Mila dumnezeului creștinilor nu are limite. Sau poate chiar dumnezeul însuși nu are limite. În porcie adică. Oana Orlea, nepoata de nevastă a lui Enescu, a fost trimisă la pușcărie la 16 ani. Nefiind legionară, nimeni nu i–a ridicat monument. Și pentru că nu a fost în pușcăriile care trebuie nu pupă să intre la Sfinții Închisorilor. Și totuși, a făcut închisoare. Politic. Ridicol. Pentru împărțit fluturași anti–regim. Ani mai tîrziu, canalii ca Sergiu Nicolaescu vor crea o caca–epopee despre luptătorii regimului și ilegalitatea lor. Elementul de bază ar fi organizarea proletariatului pe baza unor fluturași împrăștiați prin oraș. A! Ce repede uitaseră! În plus, în cretinismul lor, Sergiu Nicolaescu și ceilalți regizori lingători de cururi, au promovat manifestul nu ca declarație, ci ca foaie volantă de mică dimensiuni. Bravos națiune!

Și Petru Groza a găsit că e cazul să–l invite pe George Enescu să concerteze pentru ridicarea culturii proletariatului. Cam ca venirea celor trei tenori la București cînd s–au dus toți Petre Roman să vezi cum transpiră ei cultură la Sala Palatului. Doar că George Enescu a anunțat că nu vine dacă nepoata nu este eliberată. Și nu a fost eliberată. Deci nu a venit.

E interesant de confruntat cu alte povești. De exemplu bietul Mihai de Hohănțolărn care a plecat cu trenul. Trenul personal. Cu avionul personal. Împachetat în tren. Pentru Oana Orlea nu s–a găsit de un pașaport și un cară–te față unde vezi cu ochii. Abia în 1980 i s–a dat drumul din Gulag după ce a mai fost închisă.

Pe de altă parte, la același Petru Groza intervine Gala Galaction pentru a–l scoate pe un popă pare–mi–se legionar: Constantin Galeriu, care a înlocuit–o pe Venera ca nume de stradă. Și uite că a ieșit din pușcărie. Ce frumos!

Etichetat , , , , , , ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: