Lucian Muntean și fotografia în stradă

Citează Fotografia stradală Iași pe trei popîndăi ai pozatului în Ro. Un neica nimeni, Lucian Muntean. Un băiatu’ mamii, Vlad Eftenie. Și un securistu’ taichii, Andrei Pandele.

Lucian Muntean crede că:

Fotografia de strada ar fi bine să aibă caracter documentar, spontaneitate și autenticitate, să redea ceva din atmosfera locului respectiv.

Spontan poate fi autentic în context. Dacă în scris sau filmat s–ar putea executa contextul, în fotografia nu merge. Poți să faci un proiect de 20 de cadre. Pulică care te va elogia va marca una. Năroada exaltată care se va excita la pozele tale pline de înțeles va reproduce fără autorizație cele 5 care i–au dat vibrații prin părți care ar rămîne nenumite. Și contextul tău în 20 de părți va deveni, din nou, un număr de pînă la 20 de cadre independente.

După cum bine remarca și Radu Drăgan, dacă fotografia de stradă are caracter documentar, atunci este fotografie documentară și e aberantă subclasificarea de fotografie documentară făcută în stradă. Pe de altă parte, vom vedea mai tîrziu, bietul copil botezat neinspirat are o carieră pe măsură de ștearsă. Așa că, de unde cultură? Pentru maimuță dacă e pe stradă e de stradă. Dacă e la casă e de arhitectură. Dacă se pune într–un film documentar e documentară. Clar, nu?

Iar dacă e nevoie să redea ceva din atmosfera locului, atunci e simplu: NU există fotografii de stradă făcute de români. Există fotografii de stradă făcute de unii în România. Poate.

Caracterul documentar: (cine, unde, cum, când)

Hahaha

Sublim în încapacitatea lui de a gîndi. Dar voi avea și un interviu cu maimuța, mai departe.

Nu orice lucrare trebuie să răspundă acelor întrebări. Doar cele cu caracter documentar. Profund!

  • cine (sau care) e personajul principal.

Deșert. Gol. Dezolant. Ar fi un ocru dubios, dar poza e desaturată. Un pietroi în cadranul din dreapta jos. Trebuie să semene cu Mihai Viteazu intrînd în Alba Iulia pentru ca fotografia să aibă subiect?

  • unde are loc acțiunea – adică să apară în imagine elemente sugestive, din care să reiasă ca e o anumita regiune sau tara, ca e în mediul urban sau rural, etc.

Ăsta citește dintr–o carte.

  • cum se desfășoară lucrurile, ce se întâmpla acolo.

Și un eseu de 2.500 de cuvinte.

  • când are loc – elemente temporale, care pot sugera când a fost făcuta fotografia.

București. Paradă manelistă cu actorași ratați ai unor iluștrii profesori ATF, necunoscuți în afara mediului lor. Costume de epocă, vintigi cică. À la 1920. Sau, mă rog, ce a crezut o incultă după 20 de ani de design că ar fi draguț. Mă uit la data extrasă din EXIF și tipărită pe spatele hîrtiei Kodak? Sau cum?

Spontaneitatea – surprinderea unui moment inedit, chiar dacă alegerea locului și a momentului au fost alese cu premeditare.

Inedit. Sfîntul graal al retardaților piloși din televiziune. Și, cînd vorbești cu ei, dau din cap bătrînește: nimic nou sub soare. Și pot trăi cu astfel de contradicții bine–mersi.

Autenticitate – prezentarea imaginii într-o forma cat mai aproape de cea originala, fără prelucrări ulterioare

Aaa!

Ca vinul făcut după metodă dacică din specii de struguri obținute în america și fermentate în butoi de oțel.

Pe lângă asta fotografia de strada poate reda modul în care autorul observa lumea înconjurătoare. Poate avea un caracter ironic, critic sau pur și simplu narativ.

Și acum, căcatul în mijlocul drumului.

După toate alea, vine cu una care le neagă pe toate. E autorul și numai el. Și nu îl deranjază să se contrazică. Se pare că nici pe moldovenii de la Iași nu i–a deranjat.

Oricum, se simte influența celor 12 ani de limba română. Un cadru cu caracter ironic, critic și narativ. Și nu e bandă desenată.

Etichetat , ,

Un gând despre „Lucian Muntean și fotografia în stradă

  1. Licaon_Kter spune:

    http://everybodystreet.com/ a fost complet pe Youtube intr-o zi.

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: