Andrei Pleșu

Andrei Pleșu este bun pentru un poster ceaușist. Născut pe 23 august 1948, la 4 ani de la schimbarea părților în al doilea răzbel. Și în 1948, anul cînd comunismul a început în România. Lojile masonice au fost închise. Și proprietățile lojilor au fost naționalizate. Dacă pînă în ’48 s–a mai putut pleca, din ’48 au început procesele și umplutul de închisori pentru indezirabili. Și din tot căcatul și suferința asta apare dopul culturii române! Voala! Fiu de chirurg, niciodată blocat pentru că era copil de chiabur. Așa–i că–i mare Isus și proorocii?

Doctor ete așa. Nu o dată, ci de două ori bursier în vest. Bineînțeles că nu a avut activitate de poliție politică. Doar este unul din cercetătorii de bază ai arhivelor securității. Oare de ce? Altul nu ar fi știut cum să se orienteze prin idexii de dosare, decît Andrei Pleșu?

Piatra de încercare pentru Gabriel Liiceanu a fost plagiarea tezelor sale. Piatra de încercare pe care o spală și o lustruiește continuu Andrei Pleșu este Afacerea meditației transcedentale. Într–un regim ateu cică, ăștia își fac club de meditație orientalistă. Vezi obsesia pentru putere a grăsunului istoric al artei. Și ceaușismul, ăla care îl dezamăgise așa rău îl pedepsește! Îl chinuie, ca pe hoții de cai. Mai are pînă la 71 de ani, media de viață a mucea, deci rămîne să vedem dacă este un sfînt al bisericii ortodoxe naționale sau nu. Așa rău îl chinuie comunismul că după ce cade în dizgrație în 1982, în 1983 pleacă pentru doi ani în Germania. Germania de Vest. Că Andrei Pleșu nu era material pentru foamea din est. Nu ar fi avut cum să bată 200 de kile pe cartelă bag seamă.

Nu știu cum pula mea se poate să fie exclus în 1982 din Partidul Comunist Român și în 1983 să plece în străinătate. Toți, dar TOȚI, oamenii pe care i–am cunoscut și care au fost pînă în Bulgaria în excursie și nu în afara țărilor semnatare ale Pactului de la Varșovia au spus că trebuia să ai pașaport. Ca să ai pașaport trebuia să fii membru de partid. Că erai scanat și chiar și intervievat de Securitate dacă era să pleci mai departe. Și că ți se punea în față că trebuie să devi agent. Dopul cultural NU a avut nevoie de nimic din toate astea. Și mai sînt voci care i–ar reproșa lui Vladimir Tismăneanu că ar fi copil de nomenclaturiști. Ăsta ESTE nomenclatura și e de ajuns de bun să studieze arhivele Securității. Ajutat de Mircea Dinescu activist de partid, poet format la Ștefan Gheorghiu și nu la Litere.

Etichetat , , , ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: