Neagoe Basarab întocmai cu Isus

Un voi’vod șters. Și cam atît. Făcut sfînt. Pentru că a fost asemeni lui Isus. Sau cam așa ceva. El a avut tiparniță. Și Ivan cel Groaznic a avut. Isus nu a avut. Nici nu s–a obosit să își scrie memoriile. Pentru că Isus a predicat sfîrșitul lumii din timpul lui. Și de atunci sînt 2.000 de ani de atenție, vine sfîrșitul lumii. Și încă cîți ani o să mai fie suportată superstiția creștină.

Neagoe Basarab a ridicat biserici. Cum a făcut și Isus. Mă rog. El a făcut circ și s–a dat în stambă la templul din Ierusalim. De ce? Asta s–a uitat. Pentru că era o sectă care era formată din oamenii bogați și preoțimea templului. Și care luau dijmă evreilor care trebuiau, conform Leviticului, să plătească în sînge datoriile față de dumnezeu. Și Isus vine dintr–o sectă revoluționară care atacă puterea castei care controla templul. Între timp s–a putut transforma asta în supărarea fiului că se face comerț în casa tatălui.

De altfel Isus a predicat în pustie. Neagoe Basarab a dormit în palate. Isus era cu tată biologic necunoscut. La fel și Neagoe la care se știe mama, la fel, dar tatăl este cel puțin doi. Și s–a căsătorit cu fata unui despot sîrb. Probabil popimea o să scoată că despot era numele funcției și că acela a ajutat mult poporul. Poate la fel de mult ca șmecherul nostru cu biznes în tipografie.

Alte fapte demne de sfințenie ale lui Neagoe includ faimoasa biserică sudistă, căruia i se atribuie uciderea rituală a maistrului insărcinat cu construcția. Și biserica este una sfîntă, căci are om zidit de viu, mila dumnezeului creștinilor nefiind de ajuns pentru a ține pereții în picioare. Apoi Neagoe Basarab a făcut donații generoase în aur la bisericile din muntele Atos. Și turcilor. Dar mai contează? Ce ar fi făcut țăranii cu banii ăia? Să se ducă la curve și să își piardă sufletul prin vaginuri străine? Mai bine călugării. Care sînt șmecheri nevoie mare. Azi, boarfele din muntele Atos iau 25€ de căciulă de păcătos verificat la coaie. Dacă e femeie îi iau doar banii. Dacă e bărbat îi oferă posibilitatea să plătească un taxiu binecuvîntat pînă la biserici. Ce se întîmplă cu sistemul ăsta feudal, demn de erezia templierilor? Nu se știe. Poate îi dau și ei pe curve ca popimea din România. Pardon, niște nenorociți îi îmbată și îi pozează în posturi necuviincioase, cu lindicu–n gură.

Și cică to–ma Nicu Iorga a stabilit că era «Domn cu apucături împărătești».

Etichetat ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: