Ștefan cel Mare și Sfînt

Ștefan cel Mare, ca și Neagoe Basarab, a încercat să facă uniunea cu catolicii. Știa că acolo este puterea, iar ortodoxia era doar o sectă secundară islamului în Imperiul Otoman. Nu i–a mers. Dar a rămas în cronică. Căci, dacă nu a reușit catolicizarea, atunci este erou al anti–ecumeniștilor. Și dacă catolicii i–au spus erou al creștinătății, fiind aliatul lor convertibil, atunci de ce nu ar fi adevărat? Dar Ștefan cel Mare a fost Satana. Ăla din culegerea de basme a creștinilor.

Întîi de toate Ștefan a fost un uzurpator. Apoi a fost un oarecare venit cu o armată de mercenari dintr–o țară străină. Seamănă foarte mult cu întîmplările petrecute în secolul 20 prin mai multe țări africane. Și asta și era Moldova. O țară la periferia unor imperii. Prea departe ca să se aleagă cultura. Prea departe ca potera să aibă efect. Locul cel mai bun de jefuit negustorii.

Ștefan este cel care a reușit invazia Valahiei. Ciudat. Manualele nu zic nimic de dezideratele lui de uniune. Și nici vre–un cuvînt despre un singur neam, bla bla. Oare de ce? Doar pentru că alții sînt sfințișorii cărora li s–au atribuit anumite gesturi, înseamnă că «așa e»?

Ștefan a fost un intervenționist în politica altor state pe cît i s–a permis. Astfel, îl căsăpește pe Radu cel Frumos, fratele lui Vlad Țepeș, pentru că acesta s–a turcit. Și îl bagă în funcție pe Laiotă Basarab. Laiotă își face propriile afaceri cu turcii. Deci, în locul lui vine Vlad Călugărul. Tot fratele lui Vlad Țepeș. Ce drăguț!

Realizarea creștină a lui Ștefan cel Mare a fost tratatul cu turcii. Dumnezeul care îl ajutase atîta în schimbul sărăcirii populației cu costrucția de biserici în pădure, îl ajută pe el să își păstreze tronul și pe restul populației îi învață cum să fie umili și săraci cu duhul.

Cum ajunge unul ca Ștefan cel Mare Satană? Simplu. S–a zis de Nicolae Ceaușescu că ar fi avut conturi în străinătate din banii poporului. Asta avea și Ștefan care scălda în aur bisericile grecești cu influență. Se zice că mai subțire cu sexul. Și totuși Ștefan cel Mare și Sfînt cam trăgea la femei între două ridicări de biserică. Dar asta e permis cînd ești boier, vezi aventurile Casei Regale și iubirea monarhilor de către mitropoliți și patriarhi. Nu există dovezi ale milei sale față de popor. Dar există discuții despre mila sa față de biserică. Speculez că e vorba și de mila voi’vodului către reprezentanții străini cu care avea afaceri importante. Cum ar fi exagerarea bătăliei de la Vaslui pentru a obține suportul monarhiilor occidentale în dorințele sale de mărire. Nu a ridicat școli. Nu a construit Universități. Era ceva mai rău și mai imbecil decît Elena Ceaușescu aia din folclor. Restul pildelor unui mesia de succes? Zero. Nu a îmbrăcat săracii. Nu le–a ținut de cald. Dacă nu considerăm că săracii erau călugărimea dedicată ridicării de osanale celor din conducere.

Etichetat , , , , , , ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: