Dobrogea, pămînt românesc

Dobrogea este și ea pămînt românesc. Cum o știm? Păi după tradiția milenară a românilor de a se duce la mare. Cum ar putea pricepe un Iustin Pârvu, care cică a fost în minele de plumb și aproape a bătut suta de ani fără semne de intoxicație. Dar asta era doar pentru că legionarii aveau acces privilegiat în minele de plumb. Cel puțin turnătorii divini care își foloseau trecerea pe care o aveau pe lîngă legionarii inculți și superstițioși pentru a–și făuri o viață mai bună în conformitate cu scrierile tovarășului la congresul ăla. Așa Rromânia noastră, a tuturor, a fost creștinată de dinainte să fi apărut legendele cu Isus. Și dacă acum 2.000 de ani erau Laurenți Dumitri care să ducă convoaiele de pelerini la cele mai bune hoteluri de pe lîngă mănăstirile specializate în fabricarea de indulgențe ieftine, cruciulițe din metal moale și iconițe imprimate tipografic după tehnicile maeștrilor ruși de secol 2, oamenii aveau nevoie și de relaxare. Este o minciună că sovieticii, dejiștii și ceaușiștii au ajutat boboru! Nu! Tot iobagu, după ce își contracta muiere pe Muntele Găina și șeptel colo–șa în tîrg, mergea la Constanția pentru băi și relaxare. Sînt călugării care au trasat primele autostrăzi pentru bunăstarea țărănimii. Este o minciună neorocită că niște ființe așa postitoare că ajung să depășească ușor 150 de kile, ar fi folosit influența pe care o aveau pe lîngă boierie ca să îi facă pe agricultori să le cultive pămînturile pentru creșterea biznesului divin. De aia și popimea a fost revoltată cînd a venit Cuza cu reforma agrară! Banii ăia din visterii erau pentru nevoiașii care se canoneau la chilie din zori și pînă adormeau. Ceaușescu a inventat că bisericoșii aveau conturi în străinătate, la Athos de exemplu, și că își cumpărau politicieni și dregătorii cale de aproape 2.000 de ani, doar pentru a–și masca conturile secrete în băncile elvețiene. Alea care nu au fost revelate niciodată.

La Muntele Athos viața e grea. Călugării trăiesc în canon greu cu ciocănelul de ouzo la umbra unui copac vechi cît mitul făcătorului cerului și pămîntului. Acolo femeile nu au voie. Și popimea trebuie să călătorească pînă la Constanța pentru a prinde niște bagaboante minore.

Noroc că Dobrogea e pămînt românesc. Isus–ferește că nu avea efect binecuvîntarea tancului și nu cucereau valahii stațiunile de la mare, unde fac fetele topless și celulita e rară!

Dar cum e cu numele? Românesc, nu? Doar atîția scriitori și–au originat poveștile pe acolo. Și erau români toți. Cică e varianta turcă a numelui unui conducător bulgar Dobrotița. Nașpa. Chiar și Ghe. I. Brătianu s–a băgat în specualții. Și tot cu slavonă i–a dat. Nu tu Durostorum, aPulum sau Napoca. Cuvinte care rezonează în urechile valahilor deveniți români de mai puțin timp decît are America independența. Și cică americanii nu au istorie. Ciudat.

Etichetat ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: