Restul Clujului cultural

Ziceam de cultura care iese prin toate orificiile din directorii români veniți de aiurea la Cluj. Aceștia erau îndreptățiți să dea afară teatrul maghiar cu tot personalul său stabilit. E problema maghiarilor că nu s–au cărat cu toții cînd au venit românii puțind a brînză și cu respirația duhnind a licoare de căzănel. Dacă stau bine să mă gîndesc, sovieticii demonizați au fost nimic față de trupele române în teritoriile cîștigate prin diverse tratate. La București, capitala Valahiei, sovieticii nu au făcut universitatea și teatrul sovietic de stat. Românii au făcut asta în capitala Transilvaniei și încă erau și îndreptățiți să facă una ca asta. Și nu au fost sovieticii cei care i–au băgat la pușcărie pe români. Au fost reglări de conturi și răfuieli mai vechi. Oare de ce altceva legionarii care se știau vizați au murit de bătrînețe în paturile lor prin occident, iar așa zișii moderați, ca Maniu și Mihalache, care sperau la o bucată din plăcintă, au terminat prin pușcării? Este aceiași istorie de cu cîțiva ani înainte. Țara nu era de ajuns de mare pentru un Dej și un Maniu. Și mineriada din 1990? Țara nu era de ajuns de mare pentru alții. Bleax!

Cînd românii s–au mutat în clădirea unei trupe de teatru veche de un secol au venit cu inovații. Au tras și o operă, neapărat națională! Și un conservator! Și cum toți românii erau culți la cîntat din frunză și alte instrumente dintr–astea cultivate bio, primele concerte au fost cu un dirijor ceh. Mda. Și stai! Românii culți auzeau prima dată de operă. Neam de neamul lor de la maimuță încoace nu știau ce e aia. Dar erau culți. Aveau Miorița, povestea senină a unui omor integrat cosmic. Tîlhăria la rang de romanță.

În același timp, în incinta teatrului maghiar mutat, apare o operă de stat maghiară. Importantă este data ființării. 17 decembrie 1948. Adică pe cînd stăteau românii cu cuțitul în coaie că nu mai pupă resursele naturale și toate averile de prin casele Transilvaniei de Nord. Pentru că în istoria predată de români dispare un mic detaliu. Cînd românii cică eliberau diversele natii ale Europei Centrale, sovieticii au spus că jaful și omorul practicat de români nu își are locul. Transilvania de Nord a fost dată numai cu condiția respectării drepturilor minorităților. Un gest de bunăvoință al cîinelui care se vedea lipsit de osul său prețios a fost această operă. Care se găsește într–o clădire contruită în 1909–1910 de maghiari pe banii maghiarilor. Și pe locul unui teatru de vară, tot maghiar. Păstorii români nu aveau nevoie de așa ceva. Dar le–a prins bine ca să arate ce culți sînt ei pe istoria altora.

Clujul mai este cult și pentru centrele culturale străine. Mda. Cînd caca românii bes trei expoziții și se epuizează, mai vin și străinii ca să le adauge la glorie.

Muzeul de Artă este Național și funcționează în clădirea palatului Banffy, de la fondatorul Mircea Vasile Ghiță «coadă de purcel» Banffy, român cult de marcă și nu sugător de narghilea ca valahii de la Dunăre. Colecțiile sînt cu români, dar și artiști străini. În pliantul publicitar maghiarii nu prea sînt reprezentați, dar asta pentru că maghiarii sînt foarte foarte inculți și nu au artiști vizuali semnificativi.

Ciudat cu maghiarii ăia inculți. Pentru că în 1913, Jeno Janovics făcea cinematografie. Și era directorul teatrului din Cluj, pe cînd orașul nu se chema Cluj și nu era așa cult.

Și ia căutați cum e cu multiculturalitatea la Universitate. Siteul este în română, fără semne de engleză, deși avem destui românași murdari sub unghii la catedra de limbi străine. Indicatoarele prin lăuntru nu prea sînt în alte limbi. Dar stai să auzi muiștii care s–au perindat prin rectorat!

Reclame

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: