Clujul muzeelor

Ce mai are Clujul naționalizat, naturalizat și românizat în materie de cultură?

Păi mai are Muzeul Național de Istorie Transilvană. Ăsta nu e tocmai un muzeu pentru că prezintă versiunea năvălitorilor. Dar scrie pe frontispiciu că e muzeu. Fondat în 1859, are loc un transfer, gurile rele ar zice jaf, în 1929 spre Institutul Român de Pizda Mă–sii. Și accentul cade pe artefactele dacice.

Avem Muzeul de Etnografie. Care e fondat, cum altfel? în 1922! Ca să vezi! România avea bani pentru ținut popimea în spinare. Avea și de inițiative naționaliste. Că în 2013 are cel mai mare număr de tuberculoși din Uniunea Europeană, deși sînt alte țări cu populații mult mai mari, nu are nici o relevanță. Asta se trage de la tezaurul aflat la ruși, evident. Atașat este și un Parc Etnografic fondat în 1929. Foarte echilibrat prezentat pentru o Transilvanie în care maghiarii nu au existat decît în mici colonii tolerate de către populația de 130% români.

Interesant este și muzeul de artă. Este palatul unui oarecare György Bánffy. Dar colecția este a nobilului Virgil Cioflec. Este plin de hartiști români și mai puțin de maghiari. Dar asta e! Dacă maghiarii nu sînt culți ca românii! Mai rău este dacă se corectează granițele. Că ciorile de români vor porni o cruciadă de «recuperarea patrimoniului» tocmai pentru a face viața grea celorlalți. Și să nu uităm. Toate astea există pentru că românii au adus alfabetizarea aristocrației maghiare. Muzeul datează din 1951.

Etichetat

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: