Alexandru Borza și Clujul botanic

Grădina Botanică din Cluj este pornită în 1872 de Brassai Samuel. Probabil evreu, dar asta este doar o speculație. Din 1905 sînt trei directori maghiari. Ceea ce nu îi oprește pe români să pretindă că uzurpatorul Alexandru Borza, născut în 1887, ar fi fost fondatorul grădinii deja existente în 1923. Și, bineînțles, din toți care au lucrat pentru grădină tocmai pe unionist l–au găsit demn de a boteza munca lui Brassai Samuel.

Mergem pînă acolo cît să țesem biserica cu botanica și să producem: I. Resmeriță: Alexandru Borza: biolog român, ctitor al Grădinii Botanice din Cluj la editura Litera, București 1976. Interesant, ai?

Și pentru că mai sînt oameni care nu bagă bine la cap, la grădina botanică nu sînt plante. Sînt plante naționaliste. Nu vorbim de plante care au șansa sau neșansa de a crește pe teritorii ocupate de români, ci de flora română!

Și nu doar e vorba de botanică naționalistă, dar avem și pseudo–cultură. Cineva a fondat o grădină japoneză. Care e japoneză pentru că așa scrie pe plăcuța în română. Și pentru că are o poartă din aia de lemn cum au japonezii la intrarea în templu. Templul a fost, bag seamă, jefuit de mult pentru slava dumnezeului ortodox, dar rămîne poarta care nu avea valoare de piață și nici aur care să se topească să se facă icoane făcătoare de minuni. Mai departe, numai japonez nu e terenul ăla vraiște, dar oricum trebuia mai mult intelect pentru a pricepe principiile după care se construiește o grădină japoneză. Dacă aflau românii că grădina japoneză are nevoie de mentenanță zilnic și că pînă și pietrișul este aranjat de două ori pe zi, i–ar fi dat foc. Dar așa sînt culți în incultura lor cu iz de brînză!

Trăiască călugărul greco–catolic care a adus pacea în Cluj! Unul care a putut ctitori, prin mila dumnezeului șampon trei în unul, o grădină cu cîțiva ani înainte să se nască! Asta bate și miracolul Mariei: o femeie care trăiește într–o lume complet supusă bărbatului, dar care își permite luxul să facă doar un singur copil.

Etichetat

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: