Clujul moldovenilor

Clujul este un oraș maghiar. Românii, în schimb, au venit cu propria contribuție. De exemplu caca din canalizare. Se pare că, după ultimele statistici, cam 80% din căcatul ce curge pe sub Cluj este românesc, cu adevărat românesc. Și, dacă doamne–doamne ajută ortodoxii, cantitatea de căcat va continua să crească pînă la 100%!

Biserica maghiară era în piața Libertății. Și în față era statuia unui rege maghiar. Românii au avut o participare culturală împortantă, chiar dacă e puțin surprinzător că românii nu construiau școli. Probabil este destinul magic al ortodoxilor. Astfel statuia este bine pusă în valoare de o placă prin care se amintește trecătorilor că regele maghiar era român. Probabil și libertatea nu era necesară în Transilvania invadată de români. Așa că a devenit piața Unirii. A cui? A unirii cu Rromânia! Evident. Cea cu Ungaria este anatema.

Și pentru a echilibra explozia de maghiaritate din centrul unui oraș maghiar, lîngă românii și–au tras piața Avram Iancu. În piața aia a apărut un teatru național român. Apoi prefectura. Tot românească. Și catedrala ortodoxilor. Făcută lîngă ca să inflameze cele două comunități de teiști inapoiați că ăilanți face sărbătoare în mijlocul postului. Și palatul căilor ferate, române evident. Și toate astea pentru 10% ortodoxi pe atunci. Și au dat roade. Și dup–aia rromânii se plîng după RSS Moldovenească în care moldovenii au rămas majoritari și după intervențiile activiștilor de partid moldoveni.

Un gând despre „Clujul moldovenilor

  1. Papdoclu spune:

    Buna…

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: