Românii ca o nație primitoare

Despre românizare românii nu știu mai nimic. Referințe scurte despre un proces aparent natural, bine intenționat de civilizare al unor nații superioare. Mă rog, civilizare este un eufemism. O nație paradoxală. Niște ameobe humanoide. Înțeleg perfect care sînt jocurile de culise în guvernul lui Obama, au o soluție simplă și eficace pentru problemele din Palestina și nu pot pricepe că nici popimea nu crede în doamne–doamne. Incapabili să parcheze fără să incomodeze, totuși știu ce nu merge la avion, autobuz, vapor și orice altă instalație mare care aparent nu merge bine.

Așa că românizarea este un proces benefic de aparentă imbecilizare a națiilor din jur și atît. Dar să te ții! Să vezi cum știe sudistul de procesul de maghiarizare petrecut pe cînd bunic–su nici nu–o avea pe bunică–sa în plan.

Un exemplu ar fi de ajuns.

Maghiarii e niște canalii. E pentru că trebuiau să fie foarte puțini. Deși mulți s–au temut de barbaria maimuțelor românești, unii au rezistat eroic. Sau stupid. Depinde cum privești problema. De exemplu la 1907 maghiarii au întrecut măsura! Au vrut să impună tuturor minorităților din regat să învețe limba vorbită la curte. Adică românul abia combină trei cuvinte fără să o dea în englezisme (vezi maus), franțuzisme (vezi parbriz), turcisme (vezi soba), rusisme (vezi stareț), șamd și acum trebuia să învețe maghiara și să o vorbească bine, nu cu «dă» și «pă». Ai dracu’, bă, ăștia vesticii! ‘Tu–le muma–n gură!

Cică raționamentul idiot al maghiarilor la 19xx era că să știe toți să se înțeleagă în regat. Cum, cînd de milenii românii au angajat pe altul să le scrie cererile și scrisorile, acum să trebuiască să își păteze singuri de’ștele cu cerneală? Un popor așa cult, care știe tatăl nostru pe de rost?!?

Vă reamintesc că în 2013, o sută de ani mai tîrziu (!), maghiarii trebuie să se califice ca să aibă dreptul să aibă unele cursuri în limba maternă. Dacă în Ungaria se cerea fluență în maghiară, în România se cere, pe vremea plăcuțelor bilingve și a tribunalelor internaționale, ca la fiecare etapă de studii să se treacă un test eliminatoriu de limba română. Dacă sub bocancul românesc maghiarii sînt cetățeni de rang doi, la fel cu toate minoritățile naționale, acum există și certificarea: nu poți promova și vei rămîne un «cultură generală», dacă nu te supui.

Altfel românii sînt foarte primitori. Adică mereu au persecutat niște nații și au fost gata să le primească pămînturile și toată averea pe care aceștia nu au putut să o îndese într–o valiză mică cînd au emigrat. Asta cînd nu au fost puși în trenuri de vite pentru a fi trimiși în lagăre de concentrare. Și dacă nu au avut șansa să întîlnească alți români primitori în drumul lor. Români gata să primească și ce aveau pribegii în valiză.

Reclame

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: