Universitatea română Victor Babeș

Universitatea lui Babeș și Bolyai e un caz foarte interesant.

În secolul 16, un prinț de Transilvania, István Báthory, probabil un Ioan Vasîle mascat, își trage colegiu la Kolozsvár. În secolul 17 alta. În secolul 18 alta fondată de Maria Theresa. Pînă acum numai maghiari. Românii se ocupau intelectual cu mulsul oii, trasul pisicii de coadă și lăbăreală cu duhul sfînt ortodox.

În secolul 19 ministrul maghiar al educației prezintă parlamentului maghiar o propunere de universitate. Ulterior, aceasta se va numi Frantz Joseph, după un alt mare român. O! Dacă trăia în alte vremuri și ar fi fost român, Franz sigur ar fi luat cîteva premii Nobel. Vezi Nadia. La sol și la bîrnă.

Românii invadează Transilvania. Și poporul cere sub baionete unirea cu România. Și se fondează to’ma la Kolozsvár Universitatea Dacia Superioară. Care a dat ulterior la Pitești Dacia inferioară din toate punctele de vedere. În capul acestei făcături, românașii iubitori de carte pun un alt idiot a cărui carieră academică era naționalismul și atît.

Asta la 1919. Ferdi Întîiu fu mîndru să taie pamblica. Au și botezat făcătura după el: Universitatea Ferdinand I. Și pînă în 1945 se face o cursă ca în filmele cu Buggs Bunny. Maghiarii mută universitatea la Budapesta. O întorc. Românii plimbă lăbăreala lor. O întorc drept Victor Babeș. Ca mare hatîr făcut maghiarilor se dă și Universitatea Bolyai.

Dar hatîrul nu a fost făcut de dragul maghiarilor, pe care românii îi vroiau morți. A fost făcut de dragul pămîntului. Vezi Ion a’ lu’ Rebreanu. Pentru că, inițial, pentru răutatea lor, sovieticii au refuzat să ajute un stat meschin să facă România mare. Era vorba și de o regiune autonomă maghiară. Dezintegrată de Gheorghe Gheorghiu–Dej.

În 1959 se face combinația și se trage Babeș–Bolyai. Consecința a fost sinuciderea mai multor minți luminate. Ingineri? Nicolae Ceaușescu se pare. Și un tînăr și ambițios Ion Iliescu, care se ocupă și de igienizarea Universității de revoltații români, singurii care au funcționat în regim ’68. O Universitate de la București curată, numai bună pentru niște Emil Constantinescu, Zoe Petre și alții de teapa lor.

Cum era cu nerușinații de maghiari care vor să închidă universitatea ROMÂNILOR?

Etichetat , , , , , , , ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: