Transilvania e a românilor?

La sfîrșitul primului război mondial armata română era campată în Transilvania. Soldați, puști și o dorință foarte mare a românilor de a se uni cu România. Maghiarii nu prea mai aveau ce să zică și mulți au plecat.

După zisa marea unire, de fapt marea anexare, România își triplează teritoriul. Și pentru a fi siguri că nu vor fi probleme începe politica de naționalizare a tot ce mișcă. Ținta preferențială era aristocrația maghiară pentru avere și ocazional evreii din același motiv binecuvîntat de biserica ortodoxă.

Apar multe momente savuroase, cum ar fi recompensarea generalului Bertălău după mintea românilor. Berthelot a fost trimis în cușca maimuțelor pentru a–i învăța pe niște vătafi răi, ca Ion Antonescu, cam ce ar însemna armata. După război omul a fost recompensat, dar nu cu casa lui Brătianu sau Titulescu. Românii mereu au fost bișnițari cu marfă furată. Au găsit un conac de grof zice–se părăsit și i l–au făcut cadou cu tot terenul aferent. Vezi doamne că dacă Ungaria își recuperează teritoriile să fie un general francez care să fie păgubit. Poate mai vine cu mîncare și tehnică militară că cei patru mareșali români nu aveau resurse de patriarh să umble creanga prin vest.

La fel în ’44, cînd maghiarii s–au retras din Transilvania de nord românii și–au făcut de cap pe acolo. Dar de asta mai puțin în cărțile de istorie pentru copii. Ei trebuie să știe doar că teritoriul era cît mai mare și «ai noștrii ca brazii». România avea nevoie de un vierme ca Sergiu Nicolaescu și nu de un istoric pe bune. Și a fost foarte bine. Pentru că nomenclaturista Zoe Petre, deșteaptă pe cît e de frumoasă, a suferit să fie neam de clan de profesori. Și, săraca borîtură, și–a luat istoria antică unde nimeni nu se supără dacă ești revoluționar. Bine, ea nu a revoluționat nimic. Doar se ocupa de certificarea morală a celor care puneau doctorate. Intersant este că o nație de căcănari naționaliști nu a considerat că Zoe Petre este bine să consilieze fenicienii în scrierea greacă, ci că ar fi mai folositoare asociatului de partid din Universitatea București, Emil Constantinescu.

Etichetat , , ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: