Românizare

Să nu ignorăm procesul agresiv de românizare practicat pe toate teritoriile zise tradiționale ale României.

Oricine putea să scrie devea învățător. La fel cum orice idiot, dacă memora textele pretinse divine, devenea popă și ramînea popă indiferent de situatia lui morală. Importantă era cotizația. Și apoi trai nene! Un salariu asigurat pentru cîteva ore pe săptămînă și promisiunea de pensie. Așa avem acum foarte mulți «fiul sau fiica învățătorului din sat». Adică, într–o nație analfabetă, el știa să scrie și să citească. Și copiii nu s–au dus mai departe cu intelectul. Doar cu diplomele.

Să nu uităm că mai greu cu învățătorii în teritoriile mai sărace, dar române. Mai mult în zonele nou cucerite de România Mare. Pentru că, pe lîngă bani, urma să li se dea pămînt. Care pămînt, nu știu cum se face că nu era al nimănui. Evident că România a trebuit să intervină militar în astfel de regiuni unde nu era nimeni să facă muncile agricole.

În rest pula. Și atît. Vasile Alecsandri nu murea de grija lui Porojan. Și îl durea în cur de emaniciparea țiganilor. Era doar că restul țărilor și pe atunci civilizate depășiseră perioada sclavagistă și el credea că ete așa România va sălta pe val să dea lecții altor nații. Și avea dreptate. După cum istoria urma să arate, ucrainieni, evrei, maghiari, erau mulți de educat cu baioneta cum se mănîncă frumos la masă. Ba chiar cînd armata nu a mai făcut față s–au organizat legionarii, ființe creștine dătătoare de popi și călugări luminați la burtă, ca să continue procesul de civilizare al sălbaticilor care practicau ocazional arte decăzute, de inspirație satanică precum teatrul sau pictura laică, în defavoarea icoanelor și a circului reglementat al liturghiei.

Anunțuri
Etichetat ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: