Basarabia

Basarabia e pămînt românesc zic unii. Sînt destul de mulți români. Dar nu au o majoritate confortabilă.

Dar cum s–o petrecut unirea cea sfîntă?

Bolsevicii iau puterea. Rusia se dezintegrează. Basarabia devine independentă în lipsa altcuiva. Se organizează Sfatul Țării după niște algoritmi care nu seamănă cu alegerile la deputăție de azi. Și tot nici o uniune.

Dar armata rusă este dezorganizată și se formează bande care crează haos. Cine să ajute? România. România trimite trupe de pace și recuceresc teritoriul. Iar Sfatul Țării, cu armata română în control, decide că dorința este așa mare să se facă unirea.

Azi dacă s–ar întîmpla așa ceva, naționaliștii ar rîde. De fapt, este unul din argumentele în contra Marilor Puteri. Uite America în Iraq. Uite Rusia nu știu unde.

Cu 20 de ani în urmă s–a zis că Iulian Vlad a apărat nația de invazia rușilor. Faimosul circ al Nopții Generalilor. Granița era deschisă. Generali și colonei burtoși se jucau de–a războiul cu prețul vieților recruților care probabil nici nu și–au dorit să facă armata. Și Rusia nu avea voie să stabilizeze România. Dar România a putut stabiliza Basarabia.

Rămăsesem la Basarabia devenită independentă cu trupele române în control într–una din cele mai extremiste și expansive perioade ale imperiului român. Sau România Mare.

Apoi se votează uniunea. Cu 11 condiții, rămase cam ignorate de România. Dar mai contează? Basarabila a fost furată! Cînd voința poporului era să fie în România. Urmează vot de dizolvare a Sfatului Țării. La ceas de noapte, 44 din 125 votează în unanimitate. Unde erau ceilalți? Nu se știe. Vremuri tulburi.

Deși Basarabila urma să devină o provincie autonomă cu propriul parlament, România a anexat teritoriul fără comentarii. Nu a existat autonomie și nici parlament propriu.

Și uniunea s–a făcut de bună voie și nesilită de nimeni. Este doar o coincidență că în Rusia tocmai se schimbase puterea și începuseră naționalizările și exproprierile, iar România promitea reformă agrară și înpropietărire. La fel cum este doar un fapt fără relevanță că moldovenii veneau dintr–o țară aproape exclusiv agrară și o cultură obsedată de pămînt.

Reclame

2 gânduri despre „Basarabia

  1. Brodie spune:

    Îmi spunea o amică din Basarabia. „Cu România? Niciodată. Suntem Români, dar să păstrăm limitele”

  2. Criticul Foto spune:

    Și cei din uniune sînt mai bine? Moldovenii au aproape monopol pe șmenurile divine. Cei care locuiesc în București decid pentru cei care sînt în afara Ilfovului. Dar tot Banatul fruncea! Transilvănenii nu fură, nu ca sudiștii. Dar Maramureșul ține tradiția la naftalină. Poate peste ani și ani. Dar poate există o șansă. Poate peste ani și ani nu vor mai fi state naționale.

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: