Amintește–ți Mihai Eminescu

Mihai Eminescu a fost un poet și publicist. Poate a fost mai mare. Poate a fost mai mic. Sigur a fost naționalist pînă la extremă. Ceea ce arată că nu era teribil de inteligent. Dar tu ai șansa să mergi mult mai departe, să înțelegi mult mai multe. Pe vremea lui cine îți dădea pileala îți și făcea educația. Azi tu știi că nimic nu e pe gratis. Pe vremea lui nu exista Internet. Că putea să traducă dintr–o carte indiană veche era un gest de exorcizare a creștinismului care îl sufoca și care îi dăduse naționalismul turbat. Prea puțin. Prea tîrziu.

Poate Eminescu a fost primul sfînt sincer. Un sfînt care se ducea la curve. Și care a murit de sifilis pentru credința lui.

Tu poți să ajungi mult mai mare. Tu poți să ajungi mult mai departe. Tu poți să publici despre oamenii din jurul tău și nu să faci o epopee propagandistică. Pentru asta sînt filmele lui Stere Gulea și Sergiu Nicolaescu. Tu scrie despre cum să le fie mai bine celor din jurul tău și nu despre cum să le fie mai bine unora morți de mult ale căror morminte nici nu se mai cunosc.

Reclame
Etichetat , ,

Un gând despre „Amintește–ți Mihai Eminescu

  1. Criticul Foto spune:

    Dar rentează să joci pe cartea naționalismului. Doar dă drumul cîntecului de sirenă și o nimeni Paula Țurcaș devine frumoasă și deșteaptă. Comentariile sînt cele mai interesante.

    https://nelusabau.wordpress.com/2013/09/27/destainuirile-sopranei-paula-turcas/

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: