Amintește–ți!

Vroiam să pornesc o serie iconoclastă în care am nevoie de suportul vostru. Dacă vă place, dați mai departe. Dar mai înainte acesta este «Amintiri Foto». Nu am foto cu daci, romani, bătălia de la Nicopole sau portretul regal al lui Mircea cel Bătrîn. Și nici amintiri. Dar observ că mulți au amintiri vii despre zile de mult apuse.

Așa că voi începe cu o serie de Amintește–ți… ca să fie mai clare niște coordonate.

Articolele sînt proaste. Prea proaste pentru ce aș fi vrut să fie. Dar mîndria este că fac ce n–a fost capabil să formuleze în mintea de supra–român Emil Cioran. Vroiam ca textele să fie cu referințe. Dar Mircea Eliade a făcut a sa Istorie a religiilor cu referințe. I–a luat ani. Și în anii ăștia a ratat subiectul principal: că toată viziunea aia de ansamblu a religiilor nu i–a redat libertatea cît să se vadă pe sine ca un vierme teist crezînd în basme de acum 2.000 de ani. Sînt importate referințele? Aproape toți cunoscuții mei au citit măcar un capitol din Istoria lui Eliade cu atenție. Și? Mulți sînt duminică în biserică închinîndu–se la o momîie pictată în stil naiv–bizantin.

Poveștile sînt pe bune. În cea mai mare parte. Dacă vă interesează înseamnă că poate aveți o șansă să ieșiți din forma în care ați fost turnați. Mai departe nu există decît studiul personal. Și puterea exemplului. Nu contează că toți creștinii care îl iubesc pe Isus Hristos sînt niște canalii. Tu nu fii! Atît. Șochează–l pe vecinul închinător la icoane prin «cine ești» și nu îl concura în răutăți. El îl are pe al său Isus și pe înaintașii bisericii de exemplu. Tu te ai pe tine și intelectul tău.

7 gânduri despre „Amintește–ți!

 1. Pana una alta mai arunca un ochi pe text.
  Nu ti-a placut sa fii atent la nuante, insa Mircea cel Batran a fost domnitor si nu rege.

 2. minoxmaus spune:

  Si ca intotdeauna la romani, nu conteaza ideea sau intelesul general al textului unui om…conteaza insa grozav de mult ( iresponsabil de interesant de ce oare?) sa corectezi un cuvant -doua din cele care alcatuiesc mesajul Mesaj care este ignorat total, insa scriitorul trebuie sa capete macar ” zece la talpi” daca nu decapitat piata publica) pentru nepusul unei virgule.

  Asadar, condeier de serviciu, asculta indreptarile cetitorilor: nuanta de pirtz intelighent este un clevetitoriu ghiveci, altmintrelea mai zurbagie decat mirosnita de albastru al latrinelor impatrite pe cap zevzec cu inlauntrul de un gri complex si degraba mantuitoriu de loghica !

  Geez…

 3. racoltapetru6 spune:

  Bună dimineața și bine te-am găsit! :)

 4. racoltapetru6 spune:

  Fantastic, aș zice! Asta era expresia mea de răspuns. Ca să vezi cum ne potrivim. Poate și la comentarii reciproce!!!

 5. Bratu spune:

  Actually, forma in care am fost turnati e buna. Copilul se naste perfect, e fara frica, dornic sa exporeze si sa cucereasca. Nici macar moartea nu il alerteaza; constienta ei se insinueaza treptat prin accesul la reprezentarile arhetipale.
  Pentru acuratete recomand inlocuirea lui „turnati” cu „modelati”; blame it on your parents;) nu am timp pt explicatii exhaustive; pretty sure you get the picture!

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: