Cercetarea științifică ca o experiență mistică

Brodie dixit:

Nu ți-am dat articolul ca să-mi spui cât de clișeu e tipul. A fost pe prima pagina la căutare. Toți americanii pe care îi cunosc știu că se spune despre ei asta. De la inculți la culți, de la săraci la bogați. Hai să-i spunem coincidență.

Brodie. Americanii sunt proști este un clișeu preluat de români, nu un clișeu român.

Eu. Ok. Cumpăr idea asta. De la cine?

Brodie. Ete un articol interesant […]

Eu. Ooo! Cît de clișeu e tipul. De! Și Fox News este de părere că «liberal media» este peste tot.

Brodie. Nu ți-am dat articolul ca să-mi spui cât de clișeu e tipul. A fost pe prima pagina la căutare. Toți americanii pe care îi cunosc știu că se spune despre ei asta. De la inculți la culți, de la săraci la bogați. Hai să-i spunem coincidență.

Eu. Am obosit cu învîrtitul în cercuri.

Sunt show-uri care exploatează chestia asta. What would you do îmi vine în cap. E un clip destul de vizioat făcut în US.

Ciorbă. Îmi pare rău.

What Would You Do?, a Nickelodeon television series

Primetime: What Would You Do?, an ABC News television series

Unul e din 1991, unul e din 2008.

Oricare ar fi, cum rezolvă problema originii? Sau am ratat momentul și e vorba de un clișeu post 1989?

Eu nu știam de existența nici unuia. Cred că nici ceilalți care citesc. Poate ar merita o descriere mai atentă.

Pe IMDB la filmele care nu sunt Incepțion sau alte căcaturi, când cineva comentează în tonul “this is a piece of shit” uneori i se răspunde “let me guess, american?”

Am fost pe IMDB. Am citit recenziile. Dacă te înregistrezi poți răspunde cu da sau nu la întrebarea dacă ți s–a părut folositor. Mi se pare că întrebarea este abuzată pentru a da în jos comentariile nepopulare. Dar nu am găsit opțiunea a treia «ești american?».

“Un argument foarte bun. Pălăria!” nu înțeleg. Spune-mi prost dar nu văd greșeala în argumentul meu.

Am scris: Un argument foarte bun. Pălăria! Trebuia să scriu «un argument jos pălăria?»

În cazul acesta google nu este influențat pentru că… Ah, înțeleg. Pentru că așa spui tu! OK, m-am lămurit.

?

USA nu este o țară tehnic, dar colocvial se poate numi astfel. Cam acolo bătea și comentariul meu unde m-am legat de socializare/cultură cu câteva posturi înainte. Totuși ai înțeles ceea ce vroiam să punctez.

Problema fragmentării s-a pus la început. Varianta pan- a fost considerată ca fiind dăunătoare pentru că nu putea asigura unanimitatea în toate privințele. Interesele erau diferite la fel și zonele de influență. Și totuși…

Cine? Cînd? În ce context?

La turci nu am mâncat. Koupepia sunt cam ceea ce românii numesc sarmale în foi de viță. Evident de ce se fac în viță :)

Cam.

“Raționamentul este corect. Este bine formulat. Este superficial”

Am spus că nu își fac acasă. Cum ai înțeles fix opusul?

Nu știu. Am recitit. Am dat și citatul în text.

Turismul de consum. Mergi. Vezi. Încerci. Zici “mmm, ce bun”. Ah, ce drăguț. Poza la biserică. Poza la lac. Poza la pod. Poza la poza. Citit 2 minute plăcuța de lângă monument, poza cu monumentul și asta e.

Gradină zoo cu program de imesiune în cultura cimpanzeilor?

Sunt turiști de prin toate colțurile unde majoritatea face asta. Îi văd cu ochii mei și vorbesc cu ei. Vin pe aici fără să aibe habar chestii esențiale. De fapt, chestii despre care ar fi bine să știe.

Nu există «chestii despre care ar fi bine să știe»!

Este safe. Sau nu este. Chiar și cînd contractul semnat scrie asta la paragrafele 4a–4z, se subînțelege că este safe. Și apoi presa constată că unul a murit în condiții neclare. Și lumea se sperie. Credeam că e safe!

Pe de altă parte nu prea mai e loc de «tradiție» în lumea globalizată. A fost deschisă cutia Pandorei.

“Argumentul tău ar fi că dacă la grădiniță, la copiii de 4 ani educatoarea scrie PSIHOLOGIE peste zigzagurile cu creioane colorate avem 2530 de studii legitime neluate în seamă de invidioșii de occidentali.”

Dacă așa vrei tu să-l reduci, ok.

Metodologie greșită înseamnă timp pierdut.

Ipoteză greșită înseamnă timp pierdut.

Bătutul literelor aleator la tastatură înseamnă timp pierdut.

Revenind, unde sînt studiile?

Greșelile de metodologie sunt cvasi-existente. Diferit de “metodologia e nulă”. În zece ani vei afla că multe cercetări fără probleme acum sunt nule. De la Plato la Gettier JTB a definit cunoașterea. Dar a venit unu cu două exemple pe o fițuică și a desființat-o. În fine, merg prea departe pentru cercetările din România.

Și totuși nimeni, în afară de români, nu știe de foile alea umplute cu căcat.

Point is: ai spus că nu se fac. Ți-am spus că da. That’s it. Tu ai insistat pe cantitate. Eu ți-am vorbit pe linia cantității. Calitatea e altă poveste.

Nu se fac.

Hai să îți zic de cercetarea medicală română. Se identifică o boală în raza specialității profului. Indiferent de relevanță. Este asociată cu niște ceva. Șoareci, pacienți. Nu e mare diferența pentru un medic român. Se pornește un studiu despre folosirea unei substanțe. În 198x a fost infirmată utilitatea acelei substanțe în cazul acelei afecțiuni și a fost confirmată inutilitatea. Românii fac 2 ani studii pe bani europeni, timpul trece, leafa merge. Concluzia? Nu e clar. Oricine în altă țară, fiind în întunericul intelectual al României și neștiind de studiul din 198x, ar fi concluzionat pișamaș. Echipa de medici–labe a concluzionat «neconcludent, trebuie repetat experimentul». Dacă ești naționalist poți să concluzionezi că erau șmecheri și tocau banii europeni. Doar că nu sînt. Și, pe lîngă medicină, au cultura unui evanghelist mormon plus manualul de literatură română din școală, ăla care le–a trebuit la bac.

Cercetare economică? Se emite o idee. Plecînd de la date din 196x (Teza 1). În 197x (Teza 2) s–a făcut deja recorectarea tezei. În 2000 sîntem departe (Teza 3,5). Profesorul universitar român produce senin și prezintă la congrese special organizate cercetarea lui de 3 ani (Teza 1 bis!) infirmată de studiile din 197x (Teza 2). Omul chiar nu toacă bani. Nu are atîta minte! Omul este sincer un zeu. El nu înțelege de ce el, ca și Paulescu, sînt pasați la premiul Nobel.

Cercetare în orice din Politehnică? Dacă nu implică gargară, vezi economiștii, implică în 2000+ programe pe calculator. Fie chiar și funcții și macro–uri în Excel. Se caută echipă de mari programatori cu viață de cămin. Li se dă pliantul publicitar de dus la țară la părinți. Părinții din 2000+ au televizor în sat. Deci știu că dacă căcăciosul ăla mic e calculatorist, e mai bun ca popa cînd vine de valoare în valută. Eventual pulică e angajat laborant, sau dacă tac–su plătește preparator universitar. Universitatea plătește. Produsul se livrează prin firma profesorului. Cheltuieli zero. Pînă și cărțile de vizită și biletele de avion sînt decontate de Universitate. Ăsta face ceva. Dar numai studiu nu e.

“Cu alte cuvinte, dacă vecinul de palier urlă la nevastăsa precis de la 18 la 22 se cheamă că am Live Opera de 4 ore?!? Ar trebui să iau bilete? Sau să chem poliția să îl potolească? Mai bulversat.”

Decizi singur, nu te pot ajuta. Totuși ai idee despre ce e vorba, nu trebuie să cauți singurel pentru că îi ai la nas.

Engleză înveți singurel. Cu Internetul în față e ușor. După un vocabul de bază citești cărți pentru copii. Ulterior, crești nivelul. Sau alte metode.

De cînd am început să ies din latrina numită drăgăstos România, am cunoscut destui vorbitori de engleză internațională. Nu prea citești Stirner cu engleza aia. Aia e pentru Microsoft Powerpoint, pentru cerut pîine la magazin cînd pîinea este mai în spate, pentru o șansă să înțelegi unde e gara fără diagramă.

Mai departe, aprofundezi dacă vrei. Majoritatea nu o fac și aici nu mă refer doar la români, rămân la stadiul în care comunicarea se face eficient.

Haha

Nu prea știu români care să fie eficienți la comunicare altundeva decît în capul lor. Vin de la o ședință destul de mare cu oameni din toate părțile. A fost acolo un neamț care a exprimat în 5 minute cît un român în 2 zile și 3 manuale. Peste tulbureala din cap, vine credința că sînt un fel de prinți ai universului, dăruiți să vorbească precum apostolii în limbi. Cînd îi asculți știu minim 5–7 limbi. Dacă îi lași ajung pe la 20 cu moldoveneasca, spaniola argentiniană și spaniola de Chile. Dacă le oferi ocazia a doua zi să folosească oricare din ele nu trec de înțelesul întrebării. Eu am făcut prostia din cauza unui ego foarte mare și am avut cîteva luni de suferit. Am aflat în detaliu ce a visat, motiv pentru care nu a dormit bine și din care cauză nu a putut face tai chi–ul de dimineață. Fără de care nu ies dopurile din urechi. Și vezi că și ăla vorbea ciudat și avea și defect de vorbire și e clar că nu vorbește cu accentul «bun». Mă gîndeam la Barry Lindon și rîdeam. Dar după o săptămînă a devenit agasantă toată povestea.

Cultura o construiești. De la cărțile pentru copii.

Da. Dar nu e pentru oricine.

Admir femeia de serviciu. Dacă nu era clar din textele de pînă acum. Este cea care face ceva ce eu nu fac. Dar mă irită cîte o A’rora Liiceanu care pare că înțelege ceva și de fapt nu.

“Și de aici concluzionezi că mai bine înveți limbi străine, nu că nația este imbecilă și nu poate face decît traduceri elementare după basme de frații Grimm? Nu ai citit Life Inc.”

Deci e sau/sau? Nu pot tragele ambele concluzii? Dar trei concluzii? Ar trebui să le scriu pe toate?

De fapt, da. Cele două nu se exclud. Dar merită să citești Life Inc.

“Strînsul pernei între picioare, direcționatul dușului pe vulvă că se simte bine, doar strînsul coapselor foarte tare se califică de masturbare. Nu este nevoie de tot ritualul din filmele porno cu ciupitul sînilor și expunerea languroasă a labiilor.”

Masturbarea e rușinoasă. Nu se vorbește despre ea. Orbește chiar! Multe femei (românce) consideră că fac sex pentru a își mulțumi partenerul și că pizda în general e pentru bărbat și copii.

De ce? Mă rog. De aia îmi place Bukovski.

Eu știam de țîțe.

Pentru că de aia țîțele sînt ca trenulețele electrice. Făcute pentru copii, dar tot bărbații se joacă mai mult cu ele.

De acord cu ceea ce îmi spui. Oricum, sky is the limit:

Nu pot spune că-mi place Pintilie. Am vrut să spun (parcă asta am zis) că mi se pare mai răsărit. Activitatea lui la Bulandra îmi este străină.

Așa formulat, este altfel. De acord.

“Mungiu șia cumpărat juriul”

M-ar mira. Dar Cannes nu e the shit până la urmă. Publicitate multă. Oameni din industrie. Interese mari, bani mulți. Cred că de multe ori sunt și alți factori care influențează alegerile juriului.

Selecția lor este foarte bună. Premiile sînt un indicator de excelență. Dar dau și rateuri. Parcă mai mult de cînd cu juriile de staruri internaționale. Cumva am o explicație șchioapă și chioară de un ochi că 432 a luat premiu pentru că nu știu alte filme care să fi tratat subiectul. Că l–a tratat infect, asta nu mai e prea clar juriului. Pot spune asta despre ei? Nu știu.

2 gânduri despre „Cercetarea științifică ca o experiență mistică

 1. Brodie spune:

  Aici: https://pad.riseup.net/p/pwhLCBE5uhi1

  Sau aici:

  Da, ne învârtim în cercuri pentru că fiecare o ține pe a lui.
  Tu îmi spui că prietenii tăi americani zic că nu e așa. Eu zic că ăia pe care i-am cunoscut eu spun altceva. Experiențe diferite și totuși imposibilitatea de a ajunge la un consens. Discuții de stație de metrou nici măcar de gară unde aștepți mai mult. Și totuși spuneam pe undeva despre dovezi.
  Eu dau cu Internetu*. Experiența mea directă cum spuneam mai sus e nulă.
  Am găsit câteva link-uri. Pe google scholar sunt mai multe. Nu văd vreunul să fie făcut de români.
  Stereotipul americanii sunt proști există în afara României și nu a plecat de la români, atât vreau să spun și nu este o negare a faptului că există și alte stereotipuri.
  Cred că modelarea americanilor ca fiind proști vine din cultura americană filtrată la televizor. Dacă prost înseamnă ceea ce nu îmi place mie sau ceea ce mi se opune și cum cultura americană are elemente care se opun elementelor culturale din vestul europei, americanu prost există în acest context. Dacă prost înseamnă ignorant, atunci americanii sunt percepuți ca fiind proști. Pentru că ceea ce invadează media de masă din Europa venit dinspre US debordează de superficialitate. La fel se întâmplă și cu producțiile locale, dar stereotipurile se referă la etniile/rasele/culturile din care individul nu face parte, funcția lor fiind de întărire a identității sociale. Au tendința să fie negative pentru că necunoscutul implică frică. Cam asta spune teoria.
  WWYD [2], ABC mă refeream la un singur episod nu la toată emisiunea. Greșeala mea. Aș vrea să scriu mai mult despre show dar nu sunt sigur. Originea (stereotipului) tu îmi spui că ar fi România. Eu ridic mâna sus și argumentez că nu e așa. Există în afara româniei, în show-uri care nu sunt românești, în articole care nu sunt românești, la oameni care nu sunt români. Nu afirm că nu există la români. Toată discuția a plecat de la comentariul meu în care am spus că nu e o invenție românească.
  Corectează-mă dacă greșesc.
  Pe IMDB discussion board vei găsi replici referitoare la americani. Dacă vrei, caut și îți trimit legături. Se face presupunerea că cine comentează agresiv și fără argumente la filmele care vor ceva peste ‘entertainment’.
  EU: Nu cred că google modelează percepții și stereotipuri, dar cele din urmă pot influența statisticile gugăl.

  TU: În cazul acesta nu. Altfel da, de multe ori.

  EU: În cazul acesta google nu este influențat pentru că… Ah, înțeleg. Pentru că așa spui tu! OK, m-am lămurit.

  TU: ?

  EU: De ce în acest caz nu?

  Problema fragmentării s-a pus la început. Varianta pan- a fost considerată ca fiind dăunătoare pentru că nu putea asigura unanimitatea în toate privințele. Interesele erau diferite la fel și zonele de influență. Și totuși…

  Cine? Cînd? În ce context?
  De ce? Încă un topic într-o discuție care deja se întinde peste tot? Pot să spun. Tu îmi vei răspunde. Eu spun altceva. Tot așa. Realizezi că tot textul ăsta devine ilizibil pentru oricine în afara discuției?
  Dacă vrei, continuăm partea asta separat.
  Chestii despre care ar fi bine să știe înseamnă safe, ai concentrat mult mai bine. Totuși e frapant să vezi turiști venind într-o țară și să nu aibe habar că… explic mai târziu [3].
  Da, metodologia greșită înseamnă timp pierdut.
  Ipoteza greșită, da. Totuși vorbeam despre ipoteze care se dovedesc a fi false. O ipoteză trebuie să aibe proprietatea de a fi adevărată sau falsă. Dacă nu există posibilitatea să fie dovedită ca fiind falsă, nu e nici măcar aserțiune. Dumnezeu există și nu-l putem infirma pentru că depășește puterea noastră de înțelegere.
  Un studiu care dovedește o ipoteză ca fiind falsă se folosește ca referință și evită alte studii similare. Sunt destule de fapt. Nu știu cum e în medicină, dar presupun că la fel.
  Revind, studiile la care mă refer eu, sunt de găsit prin jurnalele academiei, prin INSOC (fără G), ICCV și prin arhivele universității. Uneori rămân nepublicate, habar nu am de ce. Presupun că s-au făcut pentru a justifica niște bani cheltuiți.
  Referitor la foile umplute cu căcat, presupun că te referi la studiile din România, de ce ar ști cineva? Nu prezintă relevanță. Abordează probleme prin modele explicative de prin anii 80. Cel mult 90. Au greșeli, cum spuneam. Cum mă contrazice asta în vreun fel? Parcă vorbeam de cantitate.
  Am să încerc să fac rost de niște statistici pentru a ridica un pic nivelul conversației nostre de la metrou la gară sau bancă în parc.
  De cînd am început să ies din latrina numită drăgăstos România, am cunoscut destui vorbitori de engleză internațională. Nu prea citești Stirner cu engleza aia. Aia e pentru Microsoft Powerpoint, pentru cerut pîine la magazin cînd pîinea este mai în spate, pentru o șansă să înțelegi unde e gara fără diagramă.
  Dacă tu spui, ce pot argumenta? Cred că trebuie să recitesc Stirner tradus.
  Deci, cum se învață engleză? Luăm ca fapt dat că nu din școala românească.
  Nu prea știu români care să fie eficienți la comunicare altundeva decît în capul lor.
  Deci eviți să comunici?
  Selecția lor este foarte bună. Premiile sînt un indicator de excelență. Dar dau și rateuri. Parcă mai mult de cînd cu juriile de staruri internaționale. Cumva am o explicație șchioapă și chioară de un ochi că 432 a luat premiu pentru că nu știu alte filme care să fi tratat subiectul. Că l–a tratat infect, asta nu mai e prea clar juriului. Pot spune asta despre ei? Nu știu.
  Excelență = ?
  Întrebarea e sinceră. Oricum sunt conștinent că există o lumea a festivalurilor de film nu doar Kan.
  [1] Internetu:
  http://www.uwtledger.com/2.13066/confronting-stereotypes-of-culture-american-stereotypes-1.1701420
  http://wesleyanargus.com/2008/10/21/students-face-us-stereotypes-abroad/
  http://www15.uta.fi/FAST/US7/REF/us-stero.html
  http://www.quora.com/The-United-States-of-America/How-are-Americans-seen-by-the-rest-of-the-world
  https://abagond.wordpress.com/2011/03/16/stereotypes-about-americans/
  In general http://scholar.google.com/scholar?q=stereotypes+of+americans
  [2] https://www.youtube.com/watch?v=-C_CeNsukZI
  [3]
  ––BEGIN PGP MESSAGE––
  Version: GnuPG v2.0.21 (GNU/Linux)
  hQEMA6HbxK9myv/1AQgAuUNt+9brWlAX1HtZ2E9aXA47Rm3UNKqqbYLny9wOKuvV
  jbSj6n4HswbdDoR6gnCLmDb6HjWLwZDbWbyfbjV90e9uSvq3nsaTeHO7kc89cCJp
  hszjbMS3DSqS9RPB0OEeDcSs76LdCUwGSD5zUV1eA0uAim4YUw+50bmDCqHwdng5
  nmUHKXimjtMPVl6ogVlDEn4dmaLa6Xva5B3wSF84umaxT2y7CQeRcV1c34C+bVBN
  HKiL5ABSMUjKToxjcM4x7PwjDt9DuPMuxT9Q4r+4VgtArk6lLP4UUzBosJikECLC
  ZZci21rVQG7ODrNc88FC/GA9B/i2J2aUufxjVN/Eu9LqAUNKtMyFdMnQIK4bMcOG
  IiM09e9hI40138SpM4gUA27MPQQQyJM22jEXct7Dbwpf9aX7+6TlLKzmaOoyQXcY
  geRKUVOPhUrVVM6L2RXo53m/QQdu8c2Kym9UmltpR1cWYZzObVOJnonUKA5pngTI
  D5PcJRoxqWXnmd49lwG8HHfzayKtuGhfQBA1KQEWVikFdS6czlpvPscUXdVXSZp2
  9j+yyWuABmG2puRhi8RRgno1VgKu7Z7m/wgMic/VybcEwcCTVH4fe/1oOm38BNQn
  ncmexQ4+Kjuz7rQEEJBdTGxm39Yrrc8J8GqwO1unXfLI2oTyByDkatzsbGDhtp9T
  Y6zyoACY7ii/j8AdH6PzdkiD28y7XaMNahS/cPjafB7rwu54t54fl7Pz0C1PyRw1
  WabJmOydXZ/WGBr0+r0sLiAlE51nX4oJZn/qqheIq3540d0oP6wL30sLfs+bRQHB
  pRH8MJ+C/z8Qko+C0keo8enYiwGDWWmVCTwvIZpe1BrbJfxcEXM1SmSOFQGQdUpf
  bFmUz9rAgOTtWgp6fuCsGjhCPAfsMyV1goup1Pcv8mz4teaN75dPHuQ9WBmMg4/I
  3rc3vumrMjzHhSMFkOJLPvlQd8uY71DcMDaPwGH54o5PGIoKC5sODGaCaWLmBNw+
  IZm7mlEiKQfkEBguVpOU9JiAsPUSCsOqyx7Zg3hlsBX8q0BVkZUbdh84fjlAulZq
  LNK5V8CI8wFO/084QTlBfRQv9oGvItoNZ7dTMF3hmbgOD0i6hWxzns+uBLM4jStw
  7xsM8Xtb93tCdIUkH0e44KnojFmZrZMbQPknCpiEn3DMvvTvYwrX5LoiWk+fKzMU
  JP7u31Brou4fnFXc+iLNNojuyjEmkMuUCDGrrx7ite3cntbpPAt3b+YigwiyfoNk
  3ChJPbMf+u9xRp8JsIMgfdVIHAs68jk2wBHf6YJhiLLzrxvOfV8btMLoS2hTKbrt
  LJTDvbd+WD7UTCfPaktRHl4rgayQag7tHXAXidjsKt0gv7+Znp1gKuPGs3dsANR/
  wkQLc9KCtPt7xt0fKGEMxkyNKV4SJhdnLdHt6VKY5DwWR9STeJV7pG7FIFEgu5WH
  oCcqlN1SPbAPA4ABcvoV1LTJlnBWsSzseYMSBw6nSM6LK2KnL63n3WXQFOZFAVzR
  bIM6Hvgim3pKRTpB09DrW3ieePgkvtSGZuuguJPNtUsFPLVzQ6v5f+P9uAT+Vhhk
  FX51DZmSHo9f33a3WKAk/3Jc7dMJ/o0q0g/+FHvc79VKOQnWJtTSrgk6jPuBsEo9
  xB0V0PgTI9DKMtzZ+IYOMCLYewy0ActVuUNS1SzTFo9Ylaw+o/CZq6rZQPBaYYzX
  jMB1yy+ovtfG+aRkhdGxnF3M2fLS0WD99NI5gQP1vE8zecs6E8TobvT+8j6gd1mb
  91lyN6mVWdlP0hpWmsvrUg09aOaFlDw/j+5AJ64cSk+p5nWY/1OBhDGDc1RF5DOR
  StduDgwlF7TX+bRd3w/KEu3r6tZSRrwGZ3atGmsUbtGOtH03QxwVWAhSIC3M7LXC
  83E1k2GlXSApytzp8GjEjDuH86z7CAxYV7WWuUKtlvnlNCTQneimnbphPvgXJnJl
  KEHCl5dxSda71M/XndK8zM7OLpSCF5EGe46l/O265BMWCHU1prge0GjClZf/Rcxp
  ACAczSucTGHM5Xezp/EsYZ/9O1MRV8xspKRfyZC42cWt/PG+ni0dFmjxQkT6cPIV
  4x9LeqxK+CtMd2z6n5k/k2mVNBBr393/
  =Kgmj
  ––END PGP MESSAGE––

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: