Ce vremuri dom’le: un cecist are tupeul să urce pe scenă cu o dizidentă și nimeni nu îi fute o roșie în cap!

de ce bal dixit:

diferenta dintre scoala de la Paris si cea de la Bucuresti e ca prima ii incurajeaza pe cei care gandesc, pe cand a doua pe cei care invata si ii si saboteaza pe cei care gandesc. am folosit corect termenul, fiindca de la gradinita esti inregimentat in mentalitatea aceasta si de aici si manierismul si produsele pe care le vedem. cu asa valoare, e clar ca un context de nivelul celui de la new york e ermetic si ramai aici printre ai tai.

Chiar așa, grădinița.

Nu prea am amintiri de la grădiniță.

Dar mă lovise zilele astea șocul autodictării. În toate țările se practică pînă în clase destul de mari dictarea. E drept, și ortografia majorității țărilor europene este mult mai grea. De! Au o tradiție care a fost integrată. România fiind analfabetă cu o limbă inventată recent din slavona popimii cu multă latină ortodoxizată de diverși iluminați, are și ortografie simplă. Pînă la un punct. Mă rog. Problema e că în România se practica autodictarea. În școala primară trebuia să înveți să reproduci texte pînă la virgulă în condițiile în care atît textul cît și gramatica nu îți spuneau nimic. Pe scurt: da, copiatul imbecil este un înalt standard al educației române, cultivat de la cele mai fragede vîrste. Probabil l–ar fi impus de la creșă dacă ar fi avut cu cine să discute pentru reprodusul în scris.

Și imbecilitatea națională, vîndută drept educație, nu se oprește aici. Se predau și învățau cîntece propagandistice pe de rost, ca în cel mai negru creștinism.

Îmi amintesc de un interviu al Hertei Muller care povestea cu oroare despre îndoctrinarea copiilor pe cînd încă mai era înlănțuită în România. Aviz naționaliștilor cu crucea adînc băgată în cur: Herta Muller a fost o fată serioasă. A fost deranjată de latrina numită România și a plecat cum i s–a dat voie. Precis discursul naționaliștilor: dacă nu–ți place du–te altundeva. Ar fi foarte mișto de văzut un reportaj făcut bine, nu de un tembel ca Petruț Călinescu, despre migrarea naționaliștilor. Le place bălăcitul în fecale binecuvîntate de popă la fiecare liturghie în România, dar mai mult le place curățenia și parfumul străzilor occidentale. Și duc cu ei găleți și căzi pline de naționalism tîmp și feroce.

Herta Muller descria opoziția ei la sistemul de îndoctrinare și atacul rromâncei ofticate că nu învață copii chestii folositoare cum ar fi iubirea de Isus și patrie. Oare Gabriel Liiceanu, membru CC, membru activ de partid și probabil și cu activitate de poliție politică, nu doar politică, ce făcea? În rezistența lui pasivă era necesară și lingerea ouălelor superiorilor politici? Cum rămîne cu copiii? Pe de altă parte, dacă copiii de atunci ar fi fost educați ca în Polonia sau Franța probabil Gabriel Puță Liiceanu ar fi fost plimbat prin stradă desculț, ras în cap și cu secera și ciocanul desenate pe obraz. În 1990 nu era prea tare în gură cu rezistența lui. Pe atunci aplica politica lui Andrei Tenie Pandele: încuiat în căsuța primită pentru merite azi nerecunoscute și ieșit discret pentru compărăturile de bază și întors repede pentru a încuia ușa de două ori la fiecare yală.

Revenind la mesajul inițial, ce mă uimește este profunzimea imbecilizării. Pînă la 16 ani. Hai pînă la 18 ani. Dar după aia sînt liberi de sex homosexual, să fumeze în spital și să bea în facultate. Dar gîndirea individuală este de mult pierdută. Un Constantin Aslam nu s–a născut imbecil. Cît de mult mi–ar place mie să polemizez. Și din confortul sinecurii de unde o lăbărește așteptînd moartea putea să facă multe. O bibliotecă. Dezbateri. Nu trebuia să fie cel mai deștept. Putea să fie cel mai prost. Doar era mecena. El punea sala la bătaie și cărțile. Să vină studenții cu micii și pileala! Dar preferă să fie un bou gras. Și deștept cu cei care îi sînt în putere.

Anunțuri
Etichetat , ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: