De calitate

Ascultam ieri Bărbierul din Sevilia. Și vine aria în care intră Figaro în scenă. Bărbier «de calitate». Nu mi–e clar care ar fi fost conotațiile din italiana lui Verdi, dar pentru români totul trebuie să fie de calitate. Și se intră într–un raționament circular. Toți vor să primească cît mai multă valoare pentru marfa dată, mergînd pînă la hoție. Deci trebuie ca ce iei să fie «de calitate». Cît mai «de calitate». Pe de altă parte, obți cam de cît ai plătit. Așa că și calitatea scade în relație cu valoarea dată. Neînțelegînd acest fapt simplu, euro–rebutul este bulversat. Și concluzionează că toți există pentru a–l fura precis pe el.

Euro–rebutul are și problema că relațiile în universul lui sînt precis unidirecționale. Dacă el cîștigă, celălalt pierde. Implicit, dacă celălalt cîștigă, el precis pierde. Mai departe, el nu poate să fure, înșele dacă este furat, înșelat. Și, cum îi e mult mai ușor să remarce paguba personală, chiar și cînd este vorba de o pagubă virtuală, vezi primul caz: dacă celălalt cîștigă, atunci el sigur pierde, atunci euro–rebutul este un sfînt atîta vreme cît se ține într–o țară de gunoiași, cum ar fi România. Pentru că mereu este furat, așa că nu are cum să fure, chiar și cînd o face. Pentru că mereu cineva îl înșală, atunci el nu are cum să înșele, chiar dacă asta era intenția încă de dinainte să plece de acasă. Șamd.

În combinația «de calitate», euro–rebutul este damnat să glorifice doar rebuturile.

Pe cînd brînza nobilă este din lapte selecționat de la animale care pasc doar într–o anumită zonă, care sînt de o anumită specie și rasă, și prelucrat după anumite standarde precise, ceea ce el numește brînză pe baza vagii asemănări în procedură este de oriunde. În plus, brînza nobilă suferă și o selecție cu o comisie calificată și direct interesată de păstrarea calității. Brînza euro–rebutului suferă doar selecția prețului și, ocazional, a deteriorării evidente.

Vinul? Aceleași probleme.

Artistul apreciat? Vezi mai sus.

Data viitoare cînd auzi pe cineva vorbind cu calificativul «de calitate» amintește–ți să zîmbești și să mărești pasul.

Reclame

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: