Cum se fac sfinții – Iustin Pârvu

Facerea unui sfînt nu este tocmai un lucru facil. Dar nici din cale afară de complicat. Căci indivizi de foarte proastă calitate pot înjgheba nu de unul ci de o puzderie de sfinți și sfințișori.

Iustin Pârvu nu a fost un idivid cult. Nu s–a remarcat prin fapte mărețe. E doar un legionar minor care s–a ascuns la mănăstire ca să scape de război și după aia a descoperit că mai bună e statul cu burta în sus în meditație sfîntă pe banii statului decît statul la program în uzină. Viața grea i–a dat burtică pînă i–a tras sfîntu duh un cancer ca să–l slăbească. Dar crezi cumva că s–a ținut popa în post și rugăciune? Aș’. Tratamente. Dar spre suta de ani huzurul își zice cuvîntul.

Avem de a face cu un individ de primă mînă, altfel. Preot militar. Din ăia care pișă apă pe tanc pentru uciderea de cît mai mulți dușmani în numele unui zeu care a zis «să nu ucizi». Apoi a fost un magnet pentru popularizare. Îi plăcea să stea la taifas cu pelerinii, mai ales dacă știau cîntece legionare. Și credea în toate bazaconiile de la vrăji la cipul din buletin care îți pierde sufletul.

Laurențiu Dumitru începe hagiografia:

În toamna anului 1991 a pus piatra de temelie a Mănăstirii Petru Vodă (de călugări), iar din anul 1999 a început construirea Mănăstirii Paltin (de maici).

Să înțeleg că duhul sfînt a cărat cimentul? Sau că sfînta maria se căca beton gata cu cofrag? De unde ciordeau îngerii cărămizile? Să crez că moșu’ la 70j de ani era mai breaz decît Nicolae Ceaușescu în vizitele de lucru? Bani, terenuri, ce mai contează? Miracol dumnezeiesc!

Laurențiu Dumitru vinde și bilete de papagal la ritualurile necromante de lins hoitul și plimbări prin cimitir. 2013? Am dubii.

Etichetat , ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: