AZI poți schimba societatea dacă nu îți place, fără pușcărie politică. De ce nu ai face–o?

Brodie mi–a comentat pe aici, așa că l–am vizitat. Scrie despre absurdul pietonului oprit la semafor cînd strada e goală

Dar ce e rău cu oprirea la semaforul roșu, chiar și ca pieton?

La fel se poate scuter pe pista de biciclete, pe motiv că nu se vede nimeni. Sau mașină pe contrasens, sens unic, șamd. Se pot multe combinații. Care nu cîștigă nimic.

Și aici ar fi punctul meu de vedere. Nu cîștigi nimic. Nu pierzi nimic ca pieton stînd la semafor pe o stradă goală. Măcar dacă ar fi vremea urîtă. Deși, cu cît justifici trecerea pe motiv că pluă sau ninge, cu atît ai mai multe șanse să dai peste un bezmetic cu mașina care este precis de aceiași părere cu tine: nu e nimeni.

Mi s–ar fi părut relevant să scrie despre alte gesturi. În care miza crește, dar și beneficiile colective. Lucrezi la un ISP? Apar aparate care nu au legătură cu angajatorul tău? Fă–le niște poze. Scapă–le online. Unde. Ce model. De cînd. Oricît crezi că nu te scoate prea mult în evidență pe tine ca individ.

Lucrezi cu date confidențiale? Datele acelea confidențiale privesc un individ sau un grup de indivizi? Dacă e vorba de fișa medicală a cuiva care ți–e antipatic, mai bine nu. Dacă e vorba de date interesante de știut de către public și care vor fi trecute sub tăcere, de ce nu ai scăpa tu acea informație?

Toți au informații. Studenții știu cît cere un profesor pentru luat examenul și cine are onoarea să fie casierul. Femeia gravidă știe ce medic o trimite la altul și cît ia fiecare fără să dea chitanță. Artistul vede cum se jurizează concursurile, primește oferte de lucrări în schimbul comisioanelor, șamd. Vrei să schimbi sistemul? Crezi că ar trebui să fie altfel? Fă totul public. Cine e ruda cui și unde. Spitale, facultăți, primării, prefecturi, judecătorii, toate sînt infestate de nepotisme și relații de rudenie ca în plin Ev Mediu.

Iar problema cu semaforul se rezolvă elegant: se cer aparate inteligente. După o anumită oră semaforul de pietoni se stinge și cel pentru automobile trece pe galben intermitent.

Reclame
Etichetat

8 gânduri despre „AZI poți schimba societatea dacă nu îți place, fără pușcărie politică. De ce nu ai face–o?

  • Criticul Foto spune:

   Vezi că sînt niște stînci pe sub apa prin care navighezi. Americani au alt stil de a conduce. Isteriile sînt amplificate peste ocean. Iar strada nu era tocmai un parc pentru că era plin de căruțe și trăsuri.

   Pentru NSA merită citit Focault. Și nu presa.

 1. Brodie spune:

  Automobilele nu omoară, șoferii o fac.
  Demonizarea asta a mașinilor e o modă deja. Nu vreau să deschid o discuție în care o să mi se spună taci că habar nu ai și cum emisiile omoară, mașinile ocupă spațiu și posesorii lor sunt frați cu satana.
  Eu înțeleg să nu conduci dacă ai transport în comun. În marea parte a timpului mi se pare mult mai fain să mergi cu metroul, cu autobuzul și cu picioarele. Nu stai cu ochii în față ca să nu te pocnești, stai cu ochii într-o carte sau în tavan și te gândești la nemurirea din pridvorul lui laurențiu dumitru. La volan nici dacă ți se scurg ochii după vreo femelă nu ai timp să procesezi informația. Avantajele se simt doar în afara orașului sau în oraș noaptea.

  Dar unii aleg să fie masochiști. Li se pare mai confortabil condusul și îi încântă faptul că sunt apreciați social. Asta e. Nu putem să trăim împreună? Șoferii care omoară copăcei cu bicicliștii care se masturbează în cerc pentru că ei salvează [ceva] și cu pietonii care înjură că nu’s destule treceri de pietoni?

  Legat de subiectul articolului, am să revin. Legat de subiectul comentariului, la fel.

  • Criticul Foto spune:

   În Danemarca e frig de te caci pe tine. Și lumea merge pe bicicletă. Centrul capitalei este interzis mașinilor. Probabil că pentru a te duce mai departe danezii iau trenul.

   În Olanda am văzut zone urbane unde toți au acces. 20 kmh limită de viteză. Și nici un claxon. În condițiile în care cicliștii pe care îi vezi în afara orașelor merg cam la 30–40 kmh, comparat cu mașina care îi depășea.

   Dacă în ecosistem automobilul are sens, nu înseamnă că trebuie să fie așa des folosit. Poate în Corsica, în Islanda, insuele Faroe.

 2. Brodie spune:

  Atenție, deși probabil se înțelege, automobilele și pietonii nu sunt subiectul articolului meu. Cum spuneam, am să revin.

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: