Mîncatul de căcat este comun pentru că nu este evident

Brodie m–a provocat:

Presupunerea ta că ceilalți ingerează căcat cu plăcere e falsă. Nu poți să mănânci căcat din greșeală, e un efort conștient și plăcerea e forțată (cu excepția unei minorități cu fetișuri pentru cunoscători). Ești conștient de faptul că ceea ce mănânci e căcat. Mulți nu prea par a fi.

Mîncatul de căcat este neplăcut atîta vreme cît EȘTI CONȘTIENT de asta. Nu doar majoritatea e inconștientă de gest, ci TOȚI într–o proporție mai mică sau mai mare. Nu cred că există om care să fi evitat mîncatul de căcat. Și tocmai pentru că nu e evident fiecare pică în capcană. Așa că probabil scriem despre fenomene diferite.

Studiu de caz: Gigi își cumpără un aparat foto performant, orice or fi însemnînd performant în capul lui. Gigi face clic la tot ce îi trece prin fața aparatului atîta vreme cît îl ține bateria. Asta e bine. Învață să se ajusteze de la realitatea lui la realitatea camerei. Și cu aparatele din ultimii 15 ani are posibilitatea să primească un feedback aproape instantaneu. Asta nu este nici măcar copilăria fotografului. Este perioada de sugar. Cum spunea Douglas Adams «rebutează». Și nu este problema mea sau a altcuiva dacă acesta refuză să crească fie și cu o zi ca Oskar Matzerah. Doar că apare o ruptură. Individul adult în alte aspecte, infantilizat pînă la exterm în acest fel, vine într–un forum (real sau virtual) cu o oală de căcat și începe să glorifice experiența lui din ultimele 12 luni. E ca și cum ar fi vorbi despre avantajul de a umbla cu scutec și de a te căca pe tine la prima senzație.

Cei mai mulți termină prima oală de căcat aici și aduc din culise o a doua, poate și o a treia oală. Și începe bairamul sfințit de Mohamed! Încep să pună experiențele lor mai presus decît experiența unora care au performat în domeniu.

Omul este o creatură subiectivă. Și senzorii săi sînt relativi. Deci percepția sa asupra universului este relativă și nu cum spun idioții că este un univers relativ sau o lume relativă. Iar înțelegerea se va face pe baza acelor informații relative în raport cu sine, adică subiectiv. Ceea ce face situația lui Gigi de înțeles. Pentru EL experiența LUI este mai tare decît trăirea lui Man Ray, chiar și dacă Gigi se simte portretist. Mai mult, Gigi nu vrea să fie minimizat. Și dimensiunea de la care pleacă este mai mare decît toți cei de face pentru că el se consideră pe sine mai mare, doar este el gîndid despre EL. Ceea ce e super! Este o limitare a religiei care vrea să maximizeze niște zîne și fauni dincolo de sinele fiecăruia. Totuși, ce te faci că unele chestii sînt vizibile?

Rămîne partea cu ce este vizibil. Ce e vizibil? Înclin să cred că ajung să vadă caca aia a lui Voicu Bojan cu caietul cu scrisul oribil al lui fi–su cu pixul și ceața aia defocalizată drept o imagine nu doar bună, ci chiar relevantă. Toți care au copii vor produce un căcat dintr–ăla în primele șase luni de curs foto la începători. Și cei fără copii vor face cu biblia și trandafirul. Sau pisica ca Voicu. Cum tranșezi aici?

Etichetat

4 gânduri despre „Mîncatul de căcat este comun pentru că nu este evident

 1. Brodie spune:

  S-ar putea să sune naiv până la granița cu prostia pură, dar nu-mi vine să cred că Gigi, undeva în adâncul sufletului lui mic și negru nu conștientizează nivelul la care e. Nu se glorifică pe forumuri tocmai pentru că undeva știe adevărul, că e slab?

  Toți părinții care spun despre copiii lor că sunt cei mai […] chiar cred asta în majoritatea timpului?

  Mi se pare imposibil să ai percepția atât de relativă încât să nu fii capabil să recunoști ceva peste tine în oricare situație.

  Fiecare știe cel mai bun doctor. Sau cea mai bună mașină. Sau a mâncat cel mai bun ceva. Cred că infantilismele astea sunt trecute cu vedere de către ochiul rațiunii tocmai pentru că individul conștientizează că face o raportare greșită și că niciodată superlativele sale nu au fost adevărate chiar raportate la contextul cunoscut de el. În general, majoritatea nu este elita, români sau nu, elită de drept sau de fapt, financiară sau culturală, de care vrei tu. Faptul că gigel realizează asta îl împinge să se glorifice tocmai pentru a îndepărta gândul că s-ar putea să nu ‘cel mai ceva’ niciodată. Când toți vor nemurire sau numele înscris pe o piatră în gara din centru, gândul ăsta e cam negru.

  • Criticul Foto spune:

   La combini. Poate ocazional percepe și o altă realitate decît cea imaginată, dar el VREA să fie altfel. Deci va fi altfel. Și orice gest pentru a–l trage în realitatea ta acumulează ură din partea lui. Ură pentru că el nu vrea realitatea ta, el o vrea pe a lui.

   Ultimul paragraf este despre limitări de vocabular și incapacitatea, derivată probabil din lene, de a–l obține pe cel mai bun.

 2. Licaon_Kter spune:

  Ciclul natural. la sfarsit pamant de flori ajunge totul, si florile’s frumoase si cred ca e bine incet, incet, incet: http://visualsciencelab.blogspot.ro/2013/08/has-bubble-burst-is-that-why-camera.html

  • Criticul Foto spune:

   Sună foarte poetic. Dar tare mi–e că paralele astea nu funcționează. Pe o eroare similară s–a bazat și apariția homeopatiei, drawinismului social, șamd.

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: