E măgărie să compari pe cineva cu Petruț Călinescu

Uite o eroare grosolană a lui Ufo. El propune Petruț Călinescu de care am scris deja. Asta pe 17 februarie 2012. Pentru ca pe 7 aprilie să vină cu ceva oarecum asemănător: Tatoun de Nicolò Degiorgis diferența dintre cele două proiecte este aproape nulă pe partea de concept. Ambele prezintă lucrătorii transfrontalieri: oameni care locuiesc într–o țară, dar își cîștigă existența altundeva. Mă rog, exprimarea lui Ufo lasă de dorit:

Nicolo Degiorgis ne introduce în lumea construcțiilor căpșunarilor egipteni, care fac bani în Italia și îi investesc la ei acasă în Tatoun. Un fenomen asemănător avem și noi în Maramureș.

Știu că nu trebuie creier ca să preiei ceva din mass media. Dar merită să arăți că încă mai funcționează. Termenul de căpșunar nu este ofensator pentru cei cărora li se atribuie ci tocmai lucrătorilor agricoli sezonieri care sînt asociați cu toate scursurile și incapabilii. E foarte grea munca aceea și lipsită de multe ori de proecția socială în care se duc să se scalde majoritatea românilor care se pun pe făcut copii cînd nu le mai ține șmecheria cu azi angajat, mîine dat afară și șomer cu acte.

Altă corecție se impune: în Maramureș are proiect incompetentul de Petruț Călinescu. Fenomenul are loc în toate țările mai sărace decît altele dacă este cît de cît facilă transbordarea între cele două lumi. De exemplu sînt mai puține cazuri între România și Statele Unite pentru că acestea din urmă impun un număr de ani de rezidență, destul timp pentru a se dizolva bună parte din legăturile cu țara de origine.

Mai mult: în România fenomenul este prezent din 1990 o dată cu drumurile în Turcia. Acum pare dramatic pentru că se manifestă și în alte țări și a devenit subiect în mass media occidentală. Încă o probă că românii sînt imbecili natural. Fenomenul se manifestă și invers: din Republica Moldova în România. S–ar petrece și din India în România dacă ar fi mai puține restricții în materie de viză și transportul ar fi mai ieftin.

Spectaculozitatea își are originea în rapiditatea transporturilor contemporane combinată cu diferențele culturale. Se poate inclusiv în aceeași țară. Vezi minerii moldoveni în Valea Jiului sau italienii sudici căutînd prosperitatea în nord. E și un film ușor accesibil pe tema asta: Rocco și frații săi.

Bineînțeles, toate astea nu sînt aspecte demne de luat în seamă pentru fotografii și cineaștii români fie ei din București, Baia Mare sau Cluj.

Merită să vedeți și celelalte proiecte de pe pagina lui Nicolo.

Adevărat. Notabil ar fi fost un alt proiect, fără echivalent, după știința mea, în România: Islamul ascuns (Hidden Islam). Din care se pare că a și apărut ca efect secundar acel Tatoun.

Revenind la cele două proiecte plecate de la aceiași idee: diferența este izbitoare. Cadrajul. Compoziția. Unghiurile alese. Tabloul din deșert este mult mai dezolant. Și totuși lipsește visceralul și ridicolul din pozele lui Petruț. Scopul lucrătorilor pare să fie același: de a mări o localitate părăsită. Cheia e multiplă. Petruț este pornit să arate urîtul, ridicolul efortului acestor oameni. Nicolò Degiorgis vrea să prezinte și atît. Petruț muncește la labă cînd muncește. Dar, în majoritatea lucrărilor pozele sînt făcute ca pe geam dintr–un tren sau mașină în mers. Degiorgis muncește. Caută. Încearcă să pătrundă în acea lume. Petruț preferă să le mănînce mîncarea și să–și ia tălpășița repede.

O comparație mai forțată se poate face între Frumoasa satului a lui Ufo și Armed America (preluat tot de la Ufo). Într–una românul face un efort pentru a subordona ceea ce vede realității sale. În cealaltă americanul, deși antiarme, merge și întreabă: de ce aveți o armă?

Reclame
Etichetat ,

Un gând despre „E măgărie să compari pe cineva cu Petruț Călinescu

  1. MilenKid spune:

    La filme aș mai adăuga și eu It’s a Free World… (Ken Loach).

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: