Sclavul ornat pe banii proprietarului

Auzi, cică nu se mai poate cu fotografia. Cică fotografia plătită e moartă. De fapt, a murit sursa fotografilor ratați: fotografii de staul. Fiecare instituție mai răsărită avea un staul al fotografilor. Și cînd cineva avea nevoie, cerea voie și se ducea la staul să–și ia un bidiviu. Sau o vacă. Depinde de nevoi.

Șeptelul din staulul de pe lîngă o instituție era ceva infect. Toți bolnavii, toți răpciugoșii, ce mai! Sursă de infecții. Mai mult decît atît: aceia erau angajați. Ceea ce avea multe implicații.

Pe partea drepturilor de autor: ei erau proprietatea unei instituții. Și instituția avea, ca pentru orice animal domestic, drepturi depline asupra rezultatelor animalului. Deci dacă foto–pseudo–jurnaliștii de la jurnalul X ajungeau sa vîndă ceva pe cont propriu, asta se întîmpla doar prin mila și nepăsarea instituției, adevărata deținătoare a drepturilor de autor.

Pe partea aparaturii avem două aspecte. Unul era legat de ridicolul cocoșiei din tagma celor cu belciug în nas. Ca sclavul al cărui stăpîn avea drept de viață și de moarte asupra sa, el se lăuda cu ultimul inel de aur dat de stăpîn și ignora urechile tăiate de același cu puțin timp înainte. Tot așa și fotografii de staul erau mîndrii să își arate ce li s–a dat pe mînă și să calculeze în cîți ani și–ar fi permis să–și ia ceva comparabil.

Al doilea aspect legat de aparatură era detașarea. Toți începătorii cred că aparatura este magică. Că obiectivul acela este cuantificabil 20% mai bun decît celălalt. Că această cameră cu ai săi 11% pixeli în plus și 2,65% viteză mai mare de pornire merită un spor de 120% în preț. Fotografii de staul sînt la polul opus. Sînt complet detașați de uneltele pe care le folosesc. Ei au obiectiv pe aparat pentru că asta li s–a dat. Și aparatul are atîția megapixeli cît au nevoie cei care fac paginarea. Ei nu înțeleg și nu manifestă vre–un interes dincolo de cel anterior. Anume cîți bani a cheltuit patronul pentru împodobirea sclavilor

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: