Cu cît mai creștin, cu atît mai războinic

Și popii tunară și fulgerară. Nu am găsit date despre popime care să fi militat în contra războiului. Au militat în contra războiului cu șefii lor. Asta e altceva. Dar conceptul de război este mană cerească pentru popime. Înseamnă botezat. Înseamnă mărit producția de talismane. Înseamnă speculă cu cruciulițe și iconițe. Înseamnă morți de îngropat. Înseamnă rude neconsolate pe mîna lor. Înseamnă bani de moștenire rămași fără moștenitori. Practic, popimea salivează la război mai ceva ca cîinele lui Pavlov.

În caz de război, popimea nu merge în linia întîi. Ei sînt pentru suport moral și dat din mînă pe deasupra cîmpurilor de morți. Iar rubedeniile sînt pentru mai în spate, mai un aprovizionare, bucătărie. Așa e pentru toate sectele, nu doar ortodoxii.

Războiul glorificat din 1877. Cică creștinii o duceau rău. Rău soro! Că au murit mulți pe front, asta nu se pune. Păi, în mahalalele din Bucale sigur mureau mai mulți de mila divină transmisă prin pureci și păduchi. Apoi dezastrul prezenței frontului. Cheltuielile suportate de populație. Toate astea nu contează! Fără factura asta nu se întrona un șmecher Patriarh. Păi afacere e asta?

Reclame

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: