Și au murit imitînd același cîntec

Locuiesc de cîteva zile la un prieten. Omul e pasionat de rockul progresiv. Pasionat? Obsedat? Un perete de rafturi cu CDuri care înlocuiește cam aceiași suprafață de casete audio. Indexate. Ordonate. Cu niște panouri de mixare care îmi arată ca bordul de control al unei farfurii zburătoare. Iar efectul este impresionant. Nu prea mai auzi după o sesiune de stat în fotoliu în sufrageria lui. Dar pînă atunci poți fi convins că membrii trupelor se învîrt în jurul tău. Nu ești în sală. Ești chiar pe scenă. Undeva în mijloc.

Nicu Alifantis este un David Bowie în Sufragette City. Un David cu leziuni cerebrale care i–au pierdut controlul pe voce și nu mai poate cînta toate notele. David a avut multe moduri de a cînta. Alifantis a avut la fel de multe albume, dar are aceiași voce. Și aceiași trăire adîncă de unde e berea promisă?.

Alții au ales alte ținte pentru imitație. Și au murit imitînd același cîntec. Cînd mai prind la semafor vre–un român care s–a ajuns aud muzică dată tare. Uneori îmi pare că îl recunosc pe Adi Minune. Timbrul pare să fie același. Dar linia melodică evoluează cu anii. Nu și la roacheri. Ei pot să fie la a 5a formație că tot tricoaie cu Metallica vor purta. Apropo de bătuți în cap.

În muzică românii s–au remarcat subțirel la secțiunea clasică sau operă. Acolo mai sînt niște nume. Oare este posibil ca o întreagă nație să aibă un retard de cîteva sute de ani? Adică toată cultura prezintă asta: genuri literare muribunde în vest apar și generează aprigi dezbateri infantile între mai marii culturii, predați și în manuale.

Pentru că nu văd ce îi putea opri pe niște Holograf cu pile la Electrecord să producă ceva relevant cultural. După schimbarea de regim s–a văzut dezcorsetarea artei: bășiții, acum cărunți, produc trupe cu pițipoance gata să le satisfacă nevoile presupunînd prin absurd că ar mai avea erecție. Iar Bittman este star TV. Ar fi fost și înainte, dar spatele lui nu era de ajuns pentru cît program era la TVR în anii ’80.

Etichetat

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: