Luminile orașului semnul decăderii

Stau pe deal, contemplînd o mare urbe europeană. Cînd zici europeană, automat se află undeva la vest. La vest de România. La vest de Ungaria. Mai bine. Nu? Nu.

E drăguță faza cu luminile în noapte. Nu aș zice tocmai romantică. Dar e un peisaj rar, acest exces antropic.

Și e frumos?

Nu. E scabros.

Cerul nopții nu e negru, nu e albastru închis. E roșu. Roz pe alocuri. Un halou înghite împrejurimile, revelîndu–le în presupusul întuneric. Se cheamă poluare luminoasă. Ceea ce românii au fost educați că e semn de înapoiere, stingerea luminii stradale ar putea fi un semn de progres.

Și nu, violatorii nu se ascund în străzile fără felinare. E de bun simț: nu pot aprecia marfa pe întuneric. De altfel, mitul violatorului necunoscut, romantic, vampiric, de vis, este o bășină. Violatorul este aproape întotdeauna cineva cunoscut de victimă. Și care rămîne aproape ca să monitorizeze, ca să își plimbe liniștit amenințarea. Cel mult să–ți rupi gîtul dacă vii beat pe bicicletă la ceas de noapte. Dar poate ai și o lumină pe cap sau pe cadru.

E obscenă această lumină. Lumină care deranjază ultimele rămășițe de natură ce se retrag în fața betoanelor. Lumină care afectează ritmul circadian al locuitorilor. Lumină care costă. Lumină care se obține cu prețul distrugerii ecologie. Lumină care își are probabil originea în combustibili fosili cu preț multiplicat de tonele de bioxid de carbon generate noapte de noapte de acele becuri. Construcția stîlpilor. Și benzina mașinuțelor de service, care schimbă becurile.

2 gânduri despre „Luminile orașului semnul decăderii

  1. […] că stăteam pe un deal. Și, în vale, un oraș. Mărișor. Scăldat în lumină artificială. Ziua se plîng deja de […]

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: