Despre ocupat timpul cu citit gunoi

La fiecare cotitură mai apare cineva care întreabă pentru sine: dar cum să știu ce trebuie citit? Acesta este un mare pas înainte. Măcar știe că îi mai trebuie ceva. Unii fac jumate de pas înapoi și se distanțează: cum ar trebui alții să știe?

În cazul acesta nu se pot da formule. Dar se poate remarca aberația.

Vrei să devi un mare fotograf. Și citești ultimele declarații ale primului fotograf al țării, Ion Iliescu, sau care o mai fi președinte pe cînd voi publica acest articol? Ai aparat foto și te interesează intens dezbaterea despre mărirea sau scăderea TVA? Stai 8–10 ore la serviciu, ești atît de tembel încît să ignori că alții stau 16–20, și te gîndești că, ca un mare fotograf, ai timp de ieșiri cu toți colegii fără planuri de a ajunge fotografi și ai timp și de telenovela cultă de pe Discovery.

Ce poate să fie mai evident de atît? Organizează–te în jurul subiectului ales de tine. Ia o carte cu cuvîntul acela în titlu. Vezi ce cărți sînt citate prin acea carte. Există o bibliografie? Ce știi despre acea bibliografie? Dacă dai o căutare, ce găsești prin diverse cotloane ale Internetului? Un semestru de anatomie la arte cu un profesor prost repetat peste ani și ani chiar și fără profesor, doar cu niște lucrări din categoria clasicilor, valorează mai mult decît tot conținutul YouTube.com.

Vrei minte analitică, păreri critice sau gîndire critică? Poate e cazul să vezi cine a lucrat în domeniu mai mult și ce a scris pe tema asta. Cursurile se vînd. Dar sînt atît de facile că nu pot folosi decît celor care au ceva de întrebat. Cei care au de ascultat: pe o ureche intră și pe alta iese pentru că sîntem înconjurați de informație facilă și mintea nu poate să decidă dacă toana ta trecătoare cu acest curs este mai importantă decît dezbaterea pe tema rezervelor naționale de valută.

Și, cînd atingi genunchiul broaștei în cunoștințe, petreci timpul cu toate căcaturile de lecturi pentru a’ți confirma că ai dreptate, că știi mai mult decît ăla sau ăsta.

Reclame

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: