Cum să mori cu zîmbetul pe buze: iartă–i Doamne că nu știu ce fac

Cică Rentz ar fi versiunea americană a jocului românesc de cărți Renț. Ei drăcie! Americanii ne fură și nu este nici un proces la tribunalele internaționale pentru că ne fură esența vitală a nației? La fel cum companiile din toată lumea produc stilouri fără să recunoască meritele deosebite ale lui Pache Poenaru. E mai puțin relevant dacă are vreo legătura cu designul lui.

Dar cum au ajuns americanii să fure așa un nobil joc cu origini necunoscute, deci românesc? Păi este citată somitatea în materie de Rentz și Renț simultan: un moldovean prin origini, transilvan prin cetățenie. Un superb exemplar. Nu ratați pozele de cooperativa Higiena. Pulică ăsta are o istorie sublimă, demnă de un euro–rebut: toți are ceva cu el, el are ceva la ei. Drăguț și pseudonimul lui: visurat, care rimează cu fisurat. O fi tradiția amero–moldoveano–indiană de a numi copiii după evenimente petrecute cam în timpul concepției. Probabil o fii vorba de Durexurile de stat din anii ’70 create cu scopul de a încuraja natalitatea la papagali.

Și el este un revoltat. Unul care face diferența. Unul care nu înțelege nimic despre nimic, dar publică și în Ieși Plus. Plus ce nu știu că nu am avut curiozitatea. Medicul nu e nimit, pentru că nu e nevoie. E doar o bîrfă între pretenari. Știe el de cine vorbesc! Altfel, ca un adevărat jurnalist, nu își pune problema ce căuta subiecta sordidului viol medical în cabinet la o somitate specializată în:

adus pe lume copii de politisti, de primari, de deputati, de senatori si de oameni care n-au dat nici un ban, dar care il pot ajuta sa iasa din situatii neplacute.

Proletarul indignat este competent pentru că a făcut DTP după două ore de citit online. S–ar putea spune că, la fel cu Mihai Eminescu, dacă ar fi avut parte de o limbă de circulație internațională ar fi generat un Corel mai QuarkXpress decît InDesign. Și nevasta e la fel de calificată. Și la nuntă l–ar pune pe Dinu Lazăr să îi cînte la ureche despre Sony Nex-3!

Nu aș fi dat doi bani pe amărîții ăștia de fundul țării, dar e interesant cum ilustrează una din mentalitățile care fac locuitul în spațiul granițelor post 1948 ale statului român o durere în cur soră cu moartea.

Inițial el analizează un caz de care sînt străin. Doi copii sînt accidentați pe trecere de un șofer bau–bau de Tir. Intuiește că este un gest populist. Dar inteligența de la moldova nu merge atît de departe încît să poată realiza că parșivenia nu este mediatizarea electorală a unui gest, ci gestul în sine: pentru că ministrul cere, mafalda de Tîrgu Mureș Raed Arafat trimite cavaleria grea. Fără prezența divinului ministru numit de reprezentanți aleși prin plebiscit universal, aceleași victime, ale aceluiași accident, ar fi avut parte de tratament categoria a treia: după buget coane Fănică!

Papagalul Sebastian Bargau continuă să arate, ca în toți anii de școală, că este un elev silitor, cel pe care îl bătea mama cu papucul în cap că o să rămîie repetent. El repetă dezbaterea intelectuală de la televiziunea centrală, în virtutea căreia discursul lui devine național. Și bla bla cursuri și bla bla educație și bla bla prim ajutor. Nu zic ăia la Bucale nimic de siguranța străzii, de pasaje pentru traversat șoseaua și parapete pentru separarea traficului de locuințe și pietoni? Atunci nici el nu zice! Na!

Perla vine acilea:

Sa traversezi corect pe trecerea de pietoni inseamna SA TE ASIGURI INTAI. Te uiti in stanga, te uiti in dreapta si, daca tu consideri ca ai timp, atunci traverseaza. Daca vezi ca vine unul cu viteza, mai bine mai astepti 10 secunde sa treaca. Nu de alta, da-i posibil sa nu poata opri la timp, sa nu te vada, sa ii fie distrasa atentia si te ia pe capota. Si, asa cum am mai scris, el e vinovat si tie-ti creste patrunjel pe piept si te plang neamurile.

Din pămpălăi ca ăsta, cărora șoseaua li se cuvine pentru că au furat destul cît să poată avea o mașină, ba încă și benzina să se plimbe, ies făcătorii de accidente mortale, de la Vali Sterian pînă la Șerban Huidu.

Ce mai contează că la textul divin al șoferilor scrie reducerea vitezei pînă la evitarea oricărui pericol, încadrarea vitezei și raportarea la condițiile de trafic, remarcarea marcajelor, șamd. Cum treci granița de euro–rebuturi, intenția de a traversa este de ajuns pentru a opri mașina. Și gunoiul este convins de evanghelia sa.

Reclame
Etichetat , , ,

4 gânduri despre „Cum să mori cu zîmbetul pe buze: iartă–i Doamne că nu știu ce fac

 1. MilenKid spune:

  Amuzant baiatu. As corecta, prin alte locuri intentia de a traversa este de ajuns pentru a opri masina, chiar daca nu treci pe trecerea de pietoni sau pe colt. Alte locuri care nici macar nu sunt considerate a fi vest.

  • Criticul Foto spune:

   Ești nou pe paginile astea. Mai citește din urmă. Cheia euro–rebuturilor este «eu și spațiul meu vital». Azi e șofar. Deci șoseaua e a lui. Mîine, nevastă–sa, gravidă cu al doilea copil e lovită pe trecerea de pietoni și rămîne în scaun cu rotile. Cine crezi că va fi cel mai vocal apărător al pietonilor din Hunedoara?

  • MilenKid spune:

   Eu, eu, eu, eu. Sfantul eu.
   Daca in scenariul tau da peste nevasta-sa gravida in fata blocului se blocheaza. Probabil e tot vina ei, merita proasta ca nu s-a uitat, ce cauta sa iasa cand avea de gatit?!?

  • Criticul Foto spune:

   Asta pentru miticul și idealizatul om mediu, din stradă. Nevastă–sa înseamnă un vagin cald, vag umed. Înseamnă cineva care să îi gătească și care să curețe după el. El, simbiotul, nu poate supraviețui fără. Și, astfel, devine cum zice popa: ea este parte din el. Și pentru atentate la Sfîntul Eu nu există limită la pedepasă.

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: