Mai multe despre euro–rebuturi

Vladimir dixit:

Mda. Deci nu e o generalizare, deși procentul românului cultural care e rromân cred că e uimitor de mare.

Deocamdată curentul continuă să se amplifice. Educația se face în mare măsură pe model natural: puterea exemplului. Cum au majoritatea, cam asta e ce se poate învăța.

O portiță de ieșire ar fi lectura. Clasici. Moderni. Alte puncte de vedere. Gîndire, nu povestioare. Dar remarc pe bloguri că se revine la lectură. Cu mențiunea că lectura este împărțită între mistici de doi lei, deja infirmați de niște zeci de ani și povești ușoare, previzibile. Dacă se confundă lectura «grea» cu «muzica ușoară», ușa se închide peste degetele celui care a simțit curentul de aer.

O altă portiță ar fi schimbarea poziției și, deci a unghiului de vedere. Îți e ușor să obți de lucru ca ceva? Încearcă altceva. Schimbă cariera. Mai vezi și alte orizonturi. Asta implică de cele mai multe ori o schimbare drastică în mai rău a veniturilor lunare. Cum societatea declamă că trebuie maximizate încasările pe oră, minut, secundă și cum programul este de 8 ore dat de la sfîntul duh, salariul lunar redus înseamnă că și varianta asta devine inacceptabilă.

O altă ieșire vine din plecarea peste mări și țări și confruntarea cu cultura de adopție, chestie care poate să deschidă ochii foarte bine și mult. Dar, cu internet, bloguri, teve, șamd poarta s–a închis. Există, la fel ca în Bucale, reaua lume de afară. Și sancturarul de acasă. Afară rămîne surd și orb. Înăuntru e ca și cum ar fi în satul natal. Ba mai aduce și rubedenii să îl servească.

Probabil se pot găsi și altele.

Mi se pare periculos să zici rromân. Că unii folosesc rr pentru țigani și țiganii nu au făcut nimic săracii să fie asociați cu rromânul.

Deloc.

Caragiale are o descriere excelentă. Și e validă. Plus spiritul naționalist cum IL nu văzuse încă.

Mai departe, ce să le fac? Țiganii au făcut greșala să se ia după majoritari pentru a da derivate confortabile pentru mintea
naționalistului: țigan, țigăneală, șamd.

Doar că euro–rebutul nu intră perfect în forma de rromân.

Apropo: Iorga, Duca, Sturdza, Brătianu, Maniu, Mihalache și ăilanți miniștri, prim–miniștri și patroni de partide de România sînt toți rromâni.

Chestia cu alte culturi și rebuturi, repet, nu am spus-o în sensul de “uite bă că și ăla”. Era pur și simplu o observație. Adică ai un grup de rebuturi și poți să-l privești în diverse moduri. Poți să lași să se înțeleagă că e omogen, compus din români sau compus din diverse etnii. Evident că grupul nu e niciodată perfect omogen și există diferențieri în funcție de cultura din care provine individul. Chiar și în grupul de rromâni ai diferite subgrupuri.

Poți să îi clasezi cum vrei. Doar că rromânii sînt cum i–a pus Caragiale pe hîrtie. Euro–rebuturile sînt o creație socială de dată recentă. În ’90 puteai să îi recunoști, dar nu erau încă formați și organizați. Într–un fel se poate specula că sînt produsul mass media și Internet.

Ce zic eu că e dubios, e pasiunea ta pentru rromâni. Adică e nasol că există și că nu le-a trecut un singur moment prin cap să încerce să iasă din cloacă, dar nu cred că ai să-i scoți tu. Eu vin și zic da bă, așa e. Radu la fel, etc. Așa ți-ai format un mic grup care vor spune da bă, așa e. Doar rromânul adevărat e rezistent la ce spui tu iar faptul că sunt cățiva care spun lucrurile așa cum sunt cred că e nul. Incultu foarte rar conștientizează că e incult, sunt sigur că ai observat treaba asta.

Eu vreau să îi scot pe cei români care nu sint euro–rebuturi. Cu euro–rebuturile prefer să reduc interacția.

La început am cam intrat în zona lor și erau lezați foc. Dar acum e cam prea mult text și prea puțină bîrfă ca să mențină interesul. Mai apare cîte un papagal care s–a văzut menționat cu referință, dar se duc repede.

Din nou: nu este rromân. Este euro–rebut.

Rromânul este foarte limitat fizic. El știe doar țărișoara lui. Și îi e confortabil să o considere cea mai bună. Același lucru l–au simțit păstorii din Palestina. Și au decis de comun acord că sînt «poporul ales». Între timp au uitat ales să facă ce?

Euro–rebutul are deja experiență. A fost la Paris. De două ori. Sau Berlin. Sau Londra. Ceva! Orice. Dacă treci cînd se crapă de ziuă în anumite piețe mari din Bucale o să vezi cum se varsă azilul de pensionari în autocare cu toate destinațiile Ioropii. Deci nici limită de vîrstă nu mai este. Au văzut. Au gustat din plăcerile la trei stele. Au văzut cu ochii lor cum e Tailanda. Poate chiar au cunoscuți care pun poze pe Facebook cu plaja de acolo.

Dacă rromânul vorbea română și aia imperfect, euro–rebutul are minim 3–5 limbi străine cotate la perfecție. Șamd.

În fine, nu mă interesează starea culturală a incultului. Este o alegere personală. Statul l–a alfabetizat.

Eu personal mă bucur când citesc pe aici chestii care nu sunt legat de români în mod deosebit. Nu pentru că m-aș simți atacat în vreun fel, dar pentru că nu caut asta. Deși Nicolae cel Mare și Sfînt mi s-a părut suberb. Dar ăsta mai mult https://amintirifoto.wordpress.com/2013/03/13/cum-sa-misti-sistemul-in-directia-dorita-de-tine/ Na, chestie de preferințe personale, dar evident e alegerea ta, dacă vroiai public ai fi pus articole despre ultimul NiCanPentSony DG1023.

Limba română implică niște caracteristici pentru un articol:

  • de român
  • pentru români
  • pe teme românești

Depinde de unde privești: avantajele sau dezavantajele unei limbi folosite de o singură cultură. Altfel, dă–le laicuri dacă îți plac.

M-aș bucura ca rromânii să învețe ceva. CF are niște comentarii la care puțini s-au gândit. Cum, nu a fost românia pavăza Europei? Cum, nu e producția culturală a României relevantă? Cum, ar trebui să acceptăm responsabilitatea individuală și nu întotdeauna e vina statului sau a sistemului? They took ur jobs. Alte realități. Dar rromânul e sigur. E sigur că știe, se știe și dreptatea e întotdeauna de partea lui. Dacă-i spui că-i prost cu argumente, o să spună că ești agresiv. Am pățit-o recent. Dacă nu ești cu noi ești agresiv. Cam ăsta e tiparul de gândire.

Nonsens. Ai stabilit că nu vor învăța. Vrei să fii nemulțumit restul vieții? Lasă–i să fie cum vor ei.

Exemplific pe prietenii mei mai vechi. Nu pentru Dinu Lazăr au fost scrise articolele de aici. Ci pentru cei care căutau o alternativă. Dacă ei consideră că Dinu Lazăr e un semizeu, e treaba lor. Nu mă bag în așa fericire. Că pute. Mi–l și închipui pe Dinu și a sa burtică în togă, cu cîrlionți, harfă și coroană de lauri. Bate hăinuțele alea de bogdaproste cu care se îmbrăca pe cînd era fotograf și nu guru!

Așa că ce să le porți de grijă? Oferă–le azil celor care simt că nu e acolo locul lor. Sau vor fi condamnați să ceară lingura mai mare cînd vine toa’șa cu oala cu căcat.

Uite, ai avut exemplu de curînd cu FotoTarget ce înseamnă să ai încredere că ai mintea să apreciezi ceva.

Reclame
Etichetat ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: