Corecție despre români

Dezbătînd cu un amic care se crede corporatist între ruși mi–am dat seama că și eu generez o confuzie în termeni.

Avem românul. Cum îl tranșăm?

Care poate să fie etnic și genetic în relație cu populația de bază a Principatelor Române. Se identifică medical, științific. Dar e irelevant în discuția de față.

Este românul cetățean. Care poate să fie și sirian și ucrainian și chinez. Și acesta este irelevant.

Mai e românul cultural. Crescut și format în sistemul educațional român. Sîntem foarte aproape. Dar nu e sursa problemei. De acolo au ieșit și Mircea Eliade, dar și Titu Maiorescu. De acolo au ieșit și Ionescu, dar și Mihail Sadoveanu.

O subcategorie a românului cultural este rromânul. Identificat foarte precis de Caragiale, acesta este creștin, chiar dacă nu este de acord cu biserica, este naționalist, chiar dacă îi displace guvernul. Este incult la marginea idioțeniei, chiar dacă poate să solfegieze Dicționarul Literaturii Române pînă la 1990.

Ce am cu românii? Nimic. Îmi displac. Culmea! Nu toți.

Mai rău. Deși individul care îmi displace va face Perlan la gură în contact cu informații despre țigani sau unguri, neapărat în absența acestora, nu simt nevoia să îi dau nici măcar la o parte. Mă duc eu mai departe, mulțumesc. Nu îmi încalcă spațiul vital și pot locui împreună cu ei în aceiași copropietate fără remarci sarcastice sau malițioase.

Și acum, cînd m–am pus să scriu aceste rînduri, am realizat că e un fel de boală. Care îi afectează pe toți rromânii pe care i–am cunoscut. Ba chiar și unii din mai largul spațiului românului cultural.

După cum remarca amicul, fiecare trăsătură nasoală luată în parte și rromânul nu are monopol. Există toate sub forma neajunsurilor umane și în alte părți ale lumii. Dar nu în cantitatea din rromân. Și nu în aceiași combinație.

Dar nu pot exclude meritul și altor culturi de a genera astfel de rebuturi.

Asta e! Euro–rebuturi.

Sînt niște deșeuri. Erori de producție. Și aparțin Europei de cînd cu libertatea migrației.

Că e Dinu Caca Lazăr. Că e clanul Pandele de la Secu. Spațiul de manevră este foarte mare. Toți au păreri, ca și mine, ferme. Vezi Voicu Bojan și alți inimitabili producători de clișee banale. Că e Bumbuț care vinde capdopere la preț de vederi și ajunge peste ocean pe banii ICR sau Olympus și nu al reputaților săi colecționari, am dubii.

Românul este… românul face… românul preface… românul drege… șamd. Vax! Pe bună dreptate se revoltă lumea ce–am cu ei.

Euro–rebuturi. E problema mea că din categoria asta cunosc doar români.

Euro–rebutul îl recunoști prin faptul că este auto–suficient. Nu trebuie să mai învețe. Nu trebuie nici măcar să se obosească să evalueze declarațiile altuia neconforme cu știința sa. Fie îl lovește în moalele capului că așa e. Fie e o prostie.

Euro–rebutul folosește mijloacele de propagandă cum folosește zidarul cărămizile. La o adică, poate să îți fute și una în cap cu cărămida. Pentru el este evident, căci se știe bineașa este și, doar și reputatul X, specialist în alt domeniu, a declarat o dată că așa ar trebui să fie. Nu are argumente să își susțină punctul de vedere, dar are destule generatoare de fum să îți aburească argumentele tale.

Euro–rebutul este un gentilom. Nu parchează pe locurile de handicapați din parcarea de la hypermarket pentru că sînt mult prea departe. El se va pune de–a curmezișul intrării. Dacă este generos, va jertfi din bateria lui pentru a pune avariile. În general fură cu ambele mîini și cară încărcat de dă ochii peste cap. Dar el are un motiv bine întemeiat, nu are precedent — alea sînt calomnii — și alții o fac de dinaintea lui. În final poate să facă din țînțar armăsar și invers, după caz, chiar dacă pînă la sfîrșitul discuției se va contrazice de cîteva ori succesiv. Vezi medicul român care o taie la 12 din spital, dar îți poate face ani din alea 3 dăți din rezidențiat în care a stat pînă la 18 pentru că spera să îi pice și lui ceva.

Etichetat ,

4 gânduri despre „Corecție despre români

 1. Vladimir C. spune:

  Mda. Deci nu e o generalizare, deși procentul românului cultural care e rromân cred că e uimitor de mare.

  Mi se pare periculos să zici rromân. Că unii folosesc rr pentru țigani și țiganii nu au făcut nimic săracii să fie asociați cu rromânul.

  Chestia cu alte culturi și rebuturi, repet, nu am spus-o în sensul de „uite bă că și ăla”. Era pur și simplu o observație. Adică ai un grup de rebuturi și poți să-l privești în diverse moduri. Poți să lași să se înțeleagă că e omogen, compus din români sau compus din diverse etnii. Evident că grupul nu e niciodată perfect omogen și există diferențieri în funcție de cultura din care provine individul. Chiar și în grupul de rromâni ai diferite subgrupuri.

  Ce zic eu că e dubios, e pasiunea ta pentru rromâni. Adică e nasol că există și că nu le-a trecut un singur moment prin cap să încerce să iasă din cloacă, dar nu cred că ai să-i scoți tu. Eu vin și zic da bă, așa e. Radu la fel, etc. Așa ți-ai format un mic grup care vor spune da bă, așa e. Doar rromânul adevărat e rezistent la ce spui tu iar faptul că sunt cățiva care spun lucrurile așa cum sunt cred că e nul. Incultu foarte rar conștientizează că e incult, sunt sigur că ai observat treaba asta.

  Eu personal mă bucur când citesc pe aici chestii care nu sunt legat de români în mod deosebit. Nu pentru că m-aș simți atacat în vreun fel, dar pentru că nu caut asta. Deși Nicolae cel Mare și Sfînt mi s-a părut suberb. Dar ăsta mai mult https://amintirifoto.wordpress.com/2013/03/13/cum-sa-misti-sistemul-in-directia-dorita-de-tine/ . Na, chestie de preferințe personale, dar evident e alegerea ta, dacă vroiai public ai fi pus articole despre ultimul NiCanPentSony DG1023.

  M-aș bucura ca rromânii să învețe ceva. CF are niște comentarii la care puțini s-au gândit. Cum, nu a fost românia pavăza Europei? Cum, nu e producția culturală a României relevantă? Cum, ar trebui să acceptăm responsabilitatea individuală și nu întotdeauna e vina statului sau a sistemului? They took ur jobs. Alte realități. Dar rromânul e sigur. E sigur că știe, se știe și dreptatea e întotdeauna de partea lui. Dacă-i spui că-i prost cu argumente, o să spună că ești agresiv. Am pățit-o recent. Dacă nu ești cu noi ești agresiv. Cam ăsta e tiparul de gândire.

 2. […] că rromânii sunt de căcat. Când zic rromânii mă refer la termenul CF de aici, care delimitează și lămurește foarte clar […]

 3. Truivier spune:

  Nu ma intelegeti gresit, nu vreau sa inflamez, dar…, chiar este corect dpdv istoric sa folosim termenul de „Principate” Romane?
  Cand au fost ele „principate” si nu voievodate?

 4. arienii e buni, o sa vedeti voi…

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: