Tehnica rusească sau nu

Și știți ce mai e rău cu tîmpiții „de altă dată”? Ăștia a lui Pandele, a lui Lazăr, a lui Toth și alții cu probleme să micționeze. Problema este că, în anii ’70 și ’80 cînd duceau ei viața aia roz de pozar la stat, știau că în vest e mai bine. Nu știau de ce. Nu știau să măsoare. Era bine și atît. Dar nu știau să folosească nici ce aveau pe mînă. Am avut o curiozitate despre aparatele rusești. Poate o să scriu eu despre asta. Bășiții ăștia cu retard nu dau semne să fi înțeles. Aveau doar boala românească cu cartea de telefoane: puteau să scuipe în timp record nume de aparate și mărci. Ar face–o și acum, dar proteza dentară se ține prost și riscă să fie un moment penibil. Unde mai pui că senilitatea se ia de mînă cu puzderia de aparate digitale. Ironia: nici pe astea nu le înțeleg. Maimuțe proaste! Pandele avea nevoie de colecție de Leica, dar nici Kievul nu prea îl stăpînea. Vroia Leica pentru că e marfă nemțească, fără să știe că rușii tot marfă nemțească copiau.

Mai mult: SLRul e un design urît. Zgomotos. Senisbil. Scump. Iar tabelele de avantaje sînt ridicole. Găsisem pe niște site–uri americane cum că SLRul a bătut TLRul pentru că al doilea nu avea obiective cu _zoom_.

Revenind. Cum rămîne cu experiența anterioară? Boul de Feri de la Dalles s–a lezat că e descris drept ce l–a făcut maică–sa și behăie îmbufnat. Așa mai dă el pe goarnă cum era cînd trăgea el pisica de coadă, pe cînd cocalarii fotografiei românești nu puteau scoate filmul din aparat pînă nu se consuma și ultima poziție. Ca să vezi suferința pandeilor față în față cu un ISO constant pînă la a 24a, ba chiar 36a poziție.

Dinu Lazăr linge hemoroizi, testicole, bube care supurează, orice îi oferă importatorul pe tava contractelor cu sau fără semnătură. Ban să fie! Și păpica la vernisaj! Neapărat. Probabil o dată a leșinat în tramvai după două vernisaje unul după altul și a rămas cu frică. Glicemie și fibre, asta este sinteza artei pe care o predă mai departe studenților. O să vină vremea cînd o să numărați zilele de la ultimul scaun! Dar ce era înainte? Păi să vezi. Chiolhane cu reputați actori și regizori național. Reputați pe plan local. Că ăia care au dezertat și au plecat vest s–au făcut și ei comisionari, zarzavagii în piață, meserii compatibile cu talentul și cunoștințele acumulate. Nu am văzut la Albă ca Zăpada scheme de aparate folosite. Predă cică fotografie subacvatică. Dar pe blog, cînd trecem de mica publicitate sătească, cînd lăsăm de–o parte legături spre discuțiile altora altundeva, rămîn niște pozulici palide și amintiri de boșorog cu ochii lăcrimoși. Scheme de aparate. Povești despre provocări cu care s–a confruntat. Zero. Maestrul de efecte sonore al lui Kurosawa Akira s–a trezit într–o zi cu o problemă. Cică sunetele pe care le adăugau ei la luptele cu sabia nu sunau credibil cînd Mifune tăia în carne vie. Omul i–a dat dreptate regizorului și în cîteva zile a venit cu o soluție ingenioasă. Care erau soluțiile lăzăriste? Nu se poate to’a’șu’ regizor! sau placa stricată cu nu avem bază materială?

Andrei Pandele se plînge că nu are respectul pe care l–a primit cînd primea parte din plăcintă la primăria capitalei. Povestește de Leica tătîne–su. Dar, concret, ceva? Da. Cum a fost să pozeze niște clădiri demolate pentru a face loc proiectului pentru care era angajat cu mai mulți bani decît alții pe același post într–o țară în care aproape toate salariile erau la fel. A pozat aiurea, atît de căcat încît Photoshopul de azi nu a putut corecta toate problemele pentru cînd a fost vremea să publice cartea. Cică nu era el subprodusul unei facultăți proaste și găunoase. Cică de vină era bau–bau care se temea să fie pozat. Ce a lăsat ăsta în urmă? Vax. Un teanc de negative prost indexate. Ce o să lase? O casă în buricu’ tîrgului și atît.

Și cum rămîne cu aparatura rusească? Ei bine, au fost niște vorbitori de engleză care s–au preocupat și s–au documentat cu toate că nu aveau relațiile puradeilor de canalii în relație cu organele sovietice.

Etichetat ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: