Să fie voci!

vasile b dixit:

puterea cuvantului. pot sa-l asculti pe plesu, poti sa nu-l asculti. poate ca daca citesti ceva carti o sa constati ca ideeile nu sunt noi … sa zicem ca plesu este un pic mai bine decat noi saltimbancii ajunsi filozofi de televizor.

E sublim argumentul propagandistic cu «poți să nu…». Bineînțeles că poți să nu. Ai putea și să profiți de ocazie și să îi cari una cu levierul. Dar nu o faci. Parte din asta este propaganda. Pate din asta este decența, morala creștină, conștiința, sau cum vrei să le spui blocajelor cu care ai fost programat. O dată ce faci pasul, însă, devi la fel de jegos ca aceștia. Devi taliban. Naziștii nu au putut face față artei. Așa că au ars–o. Și au făcut un ritual din asta. Acum, cînd cîte un pulică vrea să facă un film despre asta, îmbracă niște unii în uniforme negre și plimbă niște canistre. Doar că tehnica este mult mai veche. A fost practicată de creștinii de toate culorile, din fiecare sectă, pe vremea cînd canistra germană nu fusese încă furată de americani ca să o facă emblematică pe Jeepul democratic, iar benzina era chiar și mai SeFe. Să fi fost primii? Garantat! Înainte se practicau tăblițe de lut, deci arderea producea o creștere a rezistenței. Știu că sînt incorect din punct de vedere al cronologiei, dar mai contează?

Pleșu este un pic mai bine. Și Catrinel e un pic mai echilibrată decît Aurora Liiceanu. Și? Tot laba gîștei sînt. Și mai au o problemă majoră: sînt curve din cele mai cîrpe, la fel cu ceilalți mari producători de texte de ziar. În speță, vor susține orice. La fel cum poate bate cîmpii despre îngeri, poate și să considere activitatea CCistului onorabilă. La fel poate să susțină orice dorește cumpărătorul lui. La Dinu Lazăr sînt mai evidente păcatele astea. Dar e și legat de un mic detaliu: omul este un idiot. Morala: DL ar zice că ar fi un an bun, anul în care să marcheze din sponsorizări cît atinge AP pentru un proiecțel.

ma gandam ca poate ar trebui “inventat” o lista ca a lui r. dragan cu carti pe care ar trebui sa le citesti, filme pe care sa le vezi ..inainte sa deschizi gura

Tocmai vroiam să mă lansez că da, cînd mi–a picat fisa. Egoul mere mereu mai repede ca gura și gura mai repede decît creierul. Deci ar fi mișto să putem să alergăm măcar cu gura.

Foarte foarte important: trebuie să deschizi gura. Trebuie să ai o opinie. Trebuie ca acea opinie să fie dinamică, în continuă evoluție. Cînd bagi pumnul în gura unui Andrei Pandele deschizi un precedent. Apoi și vasile poate să fie amuțit de un altul cu aceleași argumente din precis aceleași motive: deranjază, obosește.

Una din problemele societății bolnave sînt tocmai lipsa vocilor ce ies din gurile deschise. Și dacă omul acceptă soluția curentă, omul nu mai gîndește. Dacă nu ridică vocea să spună o tîmpenie, nu ai de unde să știi că asta vroia să zică. E ceva de speriat. Vreau să dezbat un subiect. Un cunoscut deschide gura și zice o gogomănie. Demult, i–aș fi expus neajunsurile gogomăniei și, de cele mai multe ori, reacția era „nu asta am vrut să spun”. Ceea ce făcea tot argumentul o simplă labă exhibiționistă: el nu asculta. Căuta doar să se retragă cît mai elegant. Acum îi întreb ce au vrut să spună prin acea afirmație. Majoritatea nu răspund. Cel puțin am economisit de bătut din gură. Altfel măcar avem o bază de unde să pornim.

Nu confunda vocile de fundal generate de cîțiva puțoi de media nespălați.

Mă voi retrage în trecut pentru asta. Circul de AZI este precis același. Alte nume. Pasiuni proaspete. Același căcat, altă zi.

Bang! A bătut revoluția. Unii s–au instaurat la putere. Dacă nu erau ei, erau alții. Schema era la fel de simplă. Oamenii au lăsat să treacă puțină vreme. Și–au mai venit în simțiri. Semnul: șobolani ca AP au ieșit din case. Erau siguri că nu vor fi linșați pentru păcate recente. Ion Iliescu era fruncea. Opoziția era formată din comuniști și mai impuțiți (GDS), dar vocali. Libertatea de alegere era ZERO. Ura! Democrația! Iliescu, se știe cine e, versus Constantinescu șef UTC pe Universitate. Un meci de fotbal. Poli cu Universitatea. În realitate erau mulți cu FSNul: ăștia e puterea. Și cîțiva cu opoziția. 20 de ani mai tîrziu tot așa e: șeful de CAP este în partidul de la putere. În opoziție e ăla care pierde stînd la coadă cu cănuța de tinichea în mînă. Înseamnă, automat, că pensionarul este cu Iliescu? În cel mai bun caz el este cu ceea ce reprezintă în mintea lui acel Iliescu. În realitate, este un păgubaș, la fel ca și gînditorii fără voce: el crede că asta este tot ce viața oferă. Ca la o mare cantină de CAP: vrei fasole sau cartofi? Poate i–ar place la nebunie humusul. Dar humus nu o să fie pe meniul de la cantină. Așa că dezbate valorile înalte alte fasolei și neajunsurile cartofului, o legumă de import. Căcat! Și fasolea e adusă din americi. Poate dacă ar fi cerut în loc să dea flegme spre cei care nu iau ce ia și el, poate ar fi fost altfel.

Deci, să fie guri! Multe. Căscate. Care să țipe ceva. Așa a apărut RD. Așa a apărut și ce e scris aici. Așa pot să apară și alte poziții, unii care să îi displacă pe toți, nu să fie doar fani și lingători de cururi pe la unul, pe la altul. Din păcate „mînca–mi–ai pula criticule” nu este tocmai o voce. Dar pentru voci există comentariile. Altfel le tăiam de tot. Aș fi avut și mai multe opțiuni de găzduire dacă aveam doar niște pagini cu HTML chior.

Etichetat ,

2 gânduri despre „Să fie voci!

 1. vasile b spune:

  argument .

  „mînca–mi–ai pula criticule” reprezinta totusi tendinte sadice (mincatul puli ) si inacelasi timp auto mutilatoare. (pula mea )..

  Dintr-un punct de vedere medical, specimenul ar trebui sa se trateze la capul cu care gandeste.

  Sunt multe injuraturi care sunt greu de argumentat practic .

  `sa te fut in cur ‘ , cum majoritatea este ortodoxa si fututul in cur este cumva blamat de biserica ..totusi este cam greu de pus in practica.

  ‘s-o fut pe ma-ta” cu sau fara cratima , tot asa ..presupunand ca femeia este la o anumita varsta ..rezulta oarecum o gerontofilie , doar daca baba arata bine . dar cat de beat poti sa fi ?

  „sa va dau muie la ..” evident o muie bine facuta presupune ca muista sau muistul nu prea are dinti. pt cine stie . o muie facuta cu dintii s-ar putea sa nu fie tocmai un motiv de bucurie pt posesorul de pula.

  se poate continua si cu alte exemple

  evident o concluzie primara ar fi : ca romanul este mitoman. minte si cand injura . sau ca el , omul, este o fiinta buna crestina , el te injura , dar nu o face din rautate ,este pervertit de societate .

  ce pula mea

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: